Lolita Čigāne: ES ir mūsu valsts ekonomiskās attīstības un modernizācijas dzinulis

(26.01.2017.)

Eiropas Savienība (ES) mūsu valstij ir ne tikai drošības avots, bet arī ekonomiskās attīstības un modernizācijas līdzeklis, uzvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne, ceturtdien, 26.janvārī, uzrunājot parlamenta deputātus ārpolitikas un ES jautājumu debatēs.

Aptuveni 20 procenti no visiem likumiem, ko pieņem Saeima, ir tiešā veidā saistīti ar ES politiku, akcentēja L.Čigāne. Viņa uzsvēra, ka, pateicoties ES struktūrfondu ieguldījumiem, mēs nereti esam spiesti pieņemt lēmumus, kas sākotnēji ir smagi un nepopulāri, taču ir ļoti būtiski valsts turpmākajai attīstībai un labklājībai.

„Eiropas lietu komisija aizvadītajā gadā ir ļoti cieši sekojusi līdzi tam, kādā veidā Eiropas Savienība ir mūsu politikas modernizācijas un attīstības avots,” sacīja L.Čigāne, norādot, ka tas arī turpmāk būs komisijas uzmanības centrā, jo ES politikas mudina domāt par mūsu bērnu nākotni, kā arī to, kādā vidē viņi dzīvos. Skolēnu zināšanu līmeņa veicināšana, slimnīcu tīkla modernizācija un atkritumu šķirošana ir tikai neliela daļa no jautājumiem, kam nākotnē jāpievērš pastiprināta uzmanība.

L.Čigāne akcentēja, ka Latvija ne vien saņem līdzekļus, bet arī dod savu artavu ES stiprināšanā. Kā spilgtu piemēru viņa izcēla Latvijas lomu Eiropas robežu sargāšanā: nodrošinot ekspertus, aprīkojumu un daloties savās zināšanās, Latvija sniedz lielu ieguldījumu Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras (FRONTEX) darbā.

Tāpat L.Čigāne atgādināja, ka ES mūs mudina daudz ciešāk sadarboties ar saviem kaimiņiem. Tieši pateicoties ES, mēs šobrīd veidojam Baltijas infrastruktūras dižprojektu Rail Baltica, kas 2026.gadā ļaus no Tallinas līdz Polijas un Lietuvas robežai aizkļūt aptuveni četrās stundās.

„Šodien izaicinājumu pilnajā pasaulē Eiropas Savienība ir mūsu stiprais balsts,” debatēs uzsvēra L.Čigāne, paužot pateicību Latvijas deviņdesmito gadu politiskajai paaudzei, kas savlaicīgi virzīja valsti uz dalību ES un NATO.


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā