Pirms ārpolitikas debatēm Saeimā – piemiņas brīdis pie Zigfrīda Meierovica portreta

(25.01.2017.)

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece ceturtdien, 26.janvārī, aicinājusi Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču uz piemiņas brīdi pie Zigfrīda Annas Meierovica portreta Saeimas namā.

Piemiņas brīdis notiks pirms ikgadējām Saeimas ārlietu debatēm, godinot Latvijas pirmā ārlietu ministra ieguldījumu mūsu valsts izveidē un attīstībā.

Ārpolitikas debates šogad notiks 26.janvārī ― tieši tajā dienā, kad Parīzes Miera konferencē pirms 96 gadiem Latvija tika atzīta de iure.

“Savulaik vēsturnieks un sabiedriskais darbinieks Ādolfs Šilde rakstīja, ka ārpolitikai Latvijas valsts sākuma gados bijusi lielāka loma nekā vēlākajos gados. Es teiktu, ka ārpolitikas loma Latvijas dzīvē 21.gadsimtā ir ārkārtīgi palielinājusies. Ārpolitika šodien ir svarīga gan tautsaimniecībā, gan drošības un pat lauksaimniecības nozarē. Šodien mēs, iespējams, aizsākam skaistu tradīciju ― pirms ikgadējām ārpolitikas debatēm pieminēt Zigfrīdu Annu Meierovicu, kura ieguldījums ārpolitikā un parlamentārās Latvijas veidošanā ir neaizmirstams,” uzsver Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Z.Meierovica portrets Saeimas nama gleznu kolekcijā ir kopš pagājušā gada 4.maija, kad Saeimas namā svinīgā pasākumā Latvijas parlaments saņēma atjaunotās Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētāju dāvinājumu – Zigfrīda Annas Meierovica, viena no Latvijas parlamenta pamatlicējiem, portretu. Tas bija septiņu parlamenta priekšsēdētāju veltījums Latvijas simtgadei. Anatolijs Gorbunovs, Alfreds Čepānis, Indulis Emsis, Ingrīda Latimira (Ūdre), Gundars Daudze, Solvita Āboltiņa, Ināra Mūrniece pārstāv vairāk nekā pusi no Latvijas valsts parlamentārisma mūža.

Z.Meierovics vēsturē ir iegājis gan kā Latvijas pirmais ārlietu ministrs, gan kā politiķis, kurš ieguldījis lielu darbu, lai kopā ar citiem Latvijas tālaika politiķiem panāktu Latvijas de facto, vēlāk arī de iure atzīšanu.

Nozīmīga ir arī Z.Meierovica artava Latvijas parlamentārisma tapšanā. Viņš bija viens no izcilākajiem Latvijas parlamentārisma pamatlicējiem un Latviešu pagaidu nacionālās padomes dibinātajiem, Satversmes sapulces un 1.Saeimas deputāts.

 

Mediju ievērībai:
Foto, video iespēja. Mediju pārstāvju ierašanās Saeimas nama Kamīnzālē līdz plkst. 8.40.

 

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā