Papildinās Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstu

(24.01.2017.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 24.janvārī, konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā „Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību”, paredzot papildināt Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstu. Komisija lūgs Saeimu atzīt likumprojektu par steidzamu un skatīt to divos lasījumos. Pirmais likumprojekta lasījums plānots 26.janvāra Saeimas sēdē, informē komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Likuma grozījumi paredz iekļaut likuma pielikumā jaunas kontrolējamās vielas un noteikt, kāds šo vielu daudzums uzskatāms par nelielu un kāds – par lielu. Atkarībā no konstatētā vielas daudzuma pārkāpējiem tiek piemērota Krimināllikumā noteiktā atbildība. Savukārt Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstu nosaka Ministru kabinets.

Kontrolējamo vielu sarakstu paredzēts papildināt ar vairākām jaunām vielām, kurām līdz šim, balstoties uz informāciju Eiropas agrīnās brīdināšanas sistēmā, bija noteikts pagaidu aizliegums uz 12 mēnešiem. Plānots arī izveidot jaunas kontrolei pakļauto vielu grupas un precizēt līdzšinējo grupu struktūru, kā arī iekļaut sarakstā jaunus prekursorus. Tāpat par narkotiskajām un psihotropajā vielām plānots atzīt arī jau kontrolējamo vielu sarakstos iekļauto vielu zināmos aktīvos matalbolītus. 

Jaunajām vielām ar Slimību profilakses un kontroles centra lēmumu bija noteikts pagaidu aizliegums uz 12 mēnešiem, un patlaban, ņemot vērā to bīstamību sabiedrības veselībai un drošībai, tās tiek iekļautas kontrolējamo vielu sarakstā. Pagaidu aizliegumu piemēro tām vielām, par kurām saņemta informācija no Eiropas Agrīnās brīdināšanas sistēmas vai saņemts tiesu ekspertīžu iestādes atzinums. 

Plānots, ka grozījumi likumā „Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” stāsies spēkā šī gada 17.martā. 



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde