Saeimas priekšsēdētāja tiekas ar AAE augstākajām amatpersonām

(14.12.2016.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece trešdien, 14.decembrī, darba vizītes ietvaros tikās ar augstākajām Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) amatpersonām - AAE Federālās Nacionālās Padomes spīkeri Amalu Al Kubaisi (Amal Al Qubaisi), starptautiskās sadarbības valsts ministri Rīmu bint Ibrahimu Al Hašimiju (Reem bint Ibrahim Al Hashimy) un kultūras un zināšanu attīstības ministru Šeihu Nahjanu bin Mubaraku Al Nahjanu (Sheikh Nahyan bin Mubarak Al Nahyan).

I.Mūrniece un A.Al Kubaisi parakstīja Saeimas un AAE Federālās Nacionālās Padomes saprašanās un sadarbības memorandu, kurā uzsvērta abu valstu apņemšanās sadarboties parlamentu un spīkeru līmenī, apmainoties viedokļiem par abām pusēm būtiskiem jautājumiem.

Abu valstu amatpersonas bija vienisprātis, ka Latvijas un AAE divpusējās attiecības ir draudzīgas un konstruktīvas, abas valstis vieno intensīvs politiskais dialogs. I.Mūrniece sacīja, ka Saeimā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar AAE likumdevēju. Labs pamats parlamentārās sadarbības attīstīšanai būs arī šodien parakstītais starpparlamentu memorands.

Saeimas priekšsēdētāja un starptautiskās sadarbības valsts ministre sarunā vienojās, ka AAE vēstniecības atvēršana Rīgā un pirmā rezidējošā vēstnieka apstiprināšana darbam Latvijā pavērs jaunas iespējas abu valstu sadarbībai. Mūsu valsts sniegs nepieciešamo atbalstu šim būtiskajam AAE solim. Saeimas priekšsēdētāja kā vienu no sadarbības projektiem minēja AAE potenciālo atbalstu Rīgas Juridiskās augstskolas mācību programmas ietvaros, piešķirot stipendijas studentiem.

Pārrunājot sadarbību ekonomikā, Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka aizvadītajā gadā Latvijas preču eksports uz AAE ir trīskāršojies, vienlaikus uzsverot – šajā jomā abām valstīm ir plašas iespējas sadarbību attīstīt. Nākamgad plānotā Latvijas Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa vizīte AAE, kurā piedalīsies arī plašs mūsu valsts uzņēmēju loks, abu valstu ekonomisko dialogu pacels jaunā līmenī, uzsvēra I.Mūrniece.

AAE amatpersonas augstu novērtēja Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē ietvaros panākto AAE un ES vienošanos, kas AAE pilsoņiem ļauj uzturēties Šengenas zonas valstīs bez vīzas. AAE ir pirmā arābu valsts, kas parakstījusi šādu vienošanos.

Saeimas priekšsēdētāja uzaicināja AAE amatpersonas vizītē apmeklēt Latviju.

I.Mūrniece no 11. līdz 14.decembrim darba vizītē uzturas Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), kur tiekas ar šīs valsts amatpersonām un pēc AAE Federālās Nacionālās Padomes spīkeres Amalas Al Kubaisi (Amal Al Qubaisi) aicinājuma piedalās 11.Parlamentu spīkeru – sieviešu - konferencē.

Saeimas priekšsēdētāju vizītē pavada Latvijas Republikas pagaidu pilnvarotais lietvedis AAE Rūdolfs Brēmanis.

 

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā