Ilze Viņķele: internātskolu sistēma nedrīkst veicināt bērnu atstumtību

(13.12.2016.)

„Internātskolu sistēma nedrīkst veicināt dziļāku bērnu atstumtību. Ja internātskola ir kā izolēta vide, kurā nonāk skolēni no trūcīgām vai nelabvēlīgām ģimenēm, tas nerosina bērnu integrāciju pārējā sabiedrībā, un šāds modelis nav pieļaujams,” otrdien, 13.decembrī, pēc sēdes sacīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ilze Viņķele.

Izglītības komisijas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka IZM laikus sākusi darbu, lai izstrādātu piemērotāko risinājumu vispārizglītojošo internātskolu turpmākajai finansēšanas kārtībai. I.Viņķele akcentēja, ka jāizvērtē visas pretrunas un riski, lai neciestu bērnu intereses, kā arī nenotiktu bērnu segregācija pēc ģimenes materiālā stāvokļa vai sociālā statusa.

No 2018.gada janvāra paredzēts pārtraukt valsts finansējumu pašvaldību padotībā esošajām internātskolām, atstājot šo funkciju pašu pašvaldību ziņā. Otrdienas sēdē Izglītības komisijas deputāti uzklausīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvju, kā arī citu iesaistīto pušu, tostarp internātskolu direktoru, redzējumu par turpmāko internātskolu darbību.

Kā uzsvēra I.Viņķele, nepieciešams rast kopsaucēju un kliedēt sēdē izskanējušās pretrunas, lai rastu piemērotāko modeli turpmākai internātskolu finansēšanas kārtībai. Internātskolas pilda sava veida sociālo funkciju, sniedzot bērniem atbalstu, kas ir jo īpaši svarīgi skolēniem no sociāli neaizsargātām vai trūcīgām ģimenēm. Taču tajā pašā laikā šāds modelis rosina izteiktāku sociālo atstumtību, turklāt līdz šim valsts daļēji uzņēmusies pašvaldību funkciju, sniedzot sociālo palīdzību maznodrošinātām ģimenēm.

IZM izveidota darba grupa, kuras mērķis ir līdz nākamā gada 1.martam izstrādāt priekšlikumus ilgtspējīgai pašvaldību padotībā esošo internātskolu finansēšanas kārtībai. Šobrīd Latvijā darbojas 15 vispārizglītojošās internātskolas, kurās kopā mācās 2397 skolēni, sēdē deputātus informēja IZM pārstāvji.

Kā uzsvēra I.Viņķele, Izglītības komisija turpinās aktīvi sekot jautājumam par pašvaldību padotībā esošo vispārizglītojošo internātskolu turpmāko attīstību, lai rastu piemērotāko modeli tam, kā nodrošināt bērniem nepieciešamo atbalstu, tai pašā laikā rosinot ciešāku integrāciju pārējā sabiedrībā.


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā