Saeima lems par liegumu uzturlīdzekļu nemaksātājiem izmantot autovadītāja tiesības

(30.11.2016.)

Saeima ceturtdien, 1.decembrī trešajā – galīgajā – lasījumā lems par jauno Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumu. Tas paredz, ka vecākiem – parādniekiem -, kuri nenodrošina saviem bērniem minimālo uzturlīdzekļu apjomu, varēs liegt izmantot transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesības.

Galīgajā lasījumā rīt Saeimai jāskata arī grozījumi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā. Par steidzamiem atzītie grozījumi paredz, ka par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļa amata kandidātiem varēs kļūt tikai tās personas, kuras ir tiesīgas saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam.

Trešajā lasījumā rīt paredzēts skatīt grozījumus Starptautiskās palīdzības likumā. Izmaiņas nodrošinās valsts apmaksātu sociālo rehabilitāciju civilajiem ekspertiem pēc atgriešanās no starptautiskas misijas.

Deputātiem galīgajā lasījumā jālemj arī par grozījumiem Ārstniecības likumā, kas ieviesīs vairākas izmaiņas esošajā normatīvajā regulējumā. Tostarp ārstniecības personām tiks noteikts pienākums informēt tiesu par gadījumiem, kad persona, kurai kriminālprocesā noteikts medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis, izvairās no tā vai nepilda tā nosacījumus.

Otrajā lasījumā deputāti lems par to, vai Krimināllikumā noteikt līdz četriem gadiem ilgu brīvības atņemšanu personām, kuras pārkāpušas liegumu Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem dienēt ārvalstu armijās, kā arī policijā un drošības iestādēs. 

Tāpat otrajā lasījumā parlamentāriešiem jāskata grozījumi, ar kuriem precizē tiesiskās attiecības diplomātiskajā un konsulārajā dienestā.

Deputātiem otrajā lasījumā jālemj arī par grozījumiem Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumā. Izmaiņas paredz ārvalstīs dzīvojošajiem Latvijas valstspiederīgajiem iespēju veikt dzimšanas reģistra pārreģistrāciju Latvijas dzimtsarakstu iestādē.

Darba kārtībā iekļauti arī grozījumi, kas karavīram piemaksu par pedagoga darbu kopā ar citām piemaksām ļaus noteikt 50 procentu apmērā līdzšinējo 30 procentu vietā no mēnešalgas. Tāpat otrajā lasījumā deputātiem paredzēts skatīt Gaisa kuģu pasažieru datu apstrādes likumu, ar kuru tiks izveidots lidmašīnu pasažieru datu reģistrs.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija aicinās Saeimu sēdes darba kārtībā iekļaut izskatīšanai pirmajā lasījumā grozījumus Patvēruma likumā, kas paredz mainīt pabalsta izmaksas kārtību bēgļiem un alternatīvo statusu ieguvušajām personām.

Saeima ceturtdien skatīs arī grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, lai mazās alkoholisko dzērienu darītavas savu produkciju varētu tirgot izbraukuma tirdzniecībā vai uz vietas ražotnē bez kases aparāta.

Deputāti arī lems par vairāku jaunu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. To vidū ir jauna Autortiesību kolektīvā pārvaldījuma likuma projekts un grozījumi Autortiesību likumā, lai pilnveidotu regulējumu autortiesību un blakustiesību kolektīvo pārvaldījumu jomā.

Sēdes darba kārtībā iekļauts arī paziņojums par administratīvi sodītajiem deputātiem laika periodā no 16.jūnija līdz 1.septembrim. Šī gada pavasarī Saeima atbalstīja grozījumus Saeimas kārtības rullī, nosakot kārtību, kādā tiek paziņots par administratīvi sodītajiem deputātiem. Likums paredz, ka to dara Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, reizi kārtējās sesijas laikā Saeimas sēdē paziņojot par iepriekšējās sesijas un starpsesiju laikā administratīvi sodītajiem deputātiem.

Saeimas sēdes, kas pārcelta no 24.novembra, darba kārtībā kopā ir 13 jautājumi. Piecas minūtes pēc sēdes beigām sasaukta 1.decembra Saeimas sēde, kuras darba kārtībā ir 16 jautājumi.

Ceturtdien pulksten 17.00 Saeimas Sēžu zālē paredzēta ministru atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem


Saeimas Preses dienests 

Svētdien, 21.jūlijā