Ojārs Ēriks Kalniņš: Latvijai un Kazahstānai jāpaplašina starpparlamentu dialogs un sadarbība tranzīta un transporta jomā

(30.11.2016.)

Latviju un Kazahstānu vieno pieredze tranzīta un loģistikas jomā. Tas ir labs pamats sadarbības attīstīšanai, tostarp “Jaunā Zīda ceļa” projektā, kas ļautu savienot arī Baltijas un Centrālāzijas reģionus, uzsvēra Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš, kurš patlaban darba vizītē uzturas Kazahstānā.

Ārlietu komisijas delegācija O.Ē.Kalniņa vadībā pirmo reizi divpusējā komisijas vizītē devusies uz Kazahstānu, lai tiktos ar virkni Kazahstānas amatpersonu – parlamenta Medžlisa Ārlietu komisijas vadītāju M.Ašimbajevu, parlamenta Senāta Starptautisko attiecību, aizsardzības un drošības komisijas sekretāru I.Adirbekovu, ārlietu ministra vietnieku R.Vasiļenko, kā arī Medžlisa deputātu grupas sadarbībai ar Latvijas parlamentu vadītāju Š.Utemisovu un grupas deputātiem. Vizītes laikā deputāti piedalījās arī starptautiskā konferencē “Kazahstānas neatkarības 25 gadi: rezultāti, sasniegumi, nākotnes vīzija”.

Sarunās O.Ē.Kalniņš uzsvēra Latvijas un Kazahstānas labās attiecības, ko apliecina aktīvā parlamentārā sadarbība un vizīšu apmaiņa; abas valstis vieno līdzīga vēsture – gan Latvija, gan Kazahstāna savu vietu pasaules kartē atguva pirms ceturtdaļgadsimta, atjaunojot neatkarību. Saeimas delegācija apliecināja Latvijas interesi un gatavību paplašināt politisko dialogu, sadarbību ekonomikā, sadarbību tranzīta un transporta jautājumos, kā arī vēlmi strādāt pie savstarpējā izglītības potenciāla stiprināšanas. O.Ē.Kalniņš atzīmēja Latvijas gatavību piedalīties “Expo 2017” izstādē, kas nākamā gada vasarā notiks Kazahstānas galvaspilsētā Astanā.

Kazahstānas amatpersonas pateicās Latvijai par Eiropas Savienības (ES) valstu uzmanības pievēršanu Centrālāzijai, tostarp Kazahstānai, Latvijas prezidentūras ES Padomē ietvaros 2015.gada  pirmajā pusē. 

Ārlietu komisijas delegācija apsprieda arī Latvijas dalību izstādē “Astana Expo 2017”. Kazahstānas puse aicināja Latviju piedalīties šajā pasaules mēroga notikumā un Latvijas tūristiem izmantot šo izstādi kā iespēju iepazīt Kazahstānu
O.Ē.Kalniņu vizītē pavada Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Rihards Kols, Ārlietu komisijas deputāts Raimonds Rubiks un Latvijas vēstnieks Kazahstānā Jurijs Pogrebņaks.


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā