Lielajiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem samazināsies OIK maksājuma apmērs

(23.11.2016.)

Lai diferencētu elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) maksājumus un samazinātu augsto maksājumu slogu lielajiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem, Saeima šodien, 23.novembrī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā

Izmaiņas paredz OIK diferencēšanu pa patērētāju grupām, turpmāk piemērojot analogus principus, kādi tiek izmantoti akciju sabiedrības “Sadales tīkls” tarifiem. Iecerēts, ka elektrības obligātā iepirkuma komponentes maksājumu diferencēšana radīs situāciju, ka efektīvi noslogotiem pieslēgumiem OIK maksājumu slogs samazināsies, savukārt mazāk efektīviem pieslēgumiem – palielināsies.   

Līdzšinējā kārtība noteic, ka OIK aprēķina un piemēro proporcionāli elektroenerģijas lietotāja patērētājam elektroenerģijas daudzumam. Vienlaikus obligātajā iepirkumā iepirktās elektroenerģijas daudzums līdz 2019.gadam palielināsies, teikts likumprojekta anotācijā. Ar grozījumiem esošā sistēma tiek padarīta efektīvāka, paredzot, ka jaudas maksājumu radītās izmaksas daļēji segs arī elektroenerģijas lietotāji ar nulles patēriņa pieslēgumu. Tas veicinās pieslēgtās jaudas nepieciešamības izvērtēšanu, kā arī ilgtermiņā nodrošinās apstrādes rūpniecības konkurētspēju Baltijas reģionā. 

Elektroenerģijas obligātais iepirkums ir valsts noteikts atbalsta mehānisms elektroenerģijas ražotājiem, kas elektroenerģiju ražo koģenerācijas stacijās vai no atjaunojamiem energoresursiem. Atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumam atbalstu īsteno publiskais tirgotājs, kura pienākumus pilda “Latvenergo” meitasuzņēmums “Enerģijas publiskais tirgotājs”. 

Publiskais tirgotājs iepērk elektroenerģiju obligātajā iepirkumā no elektroenerģijas ražotājiem, maksā garantēto maksu par elektrostacijās uzstādīto jaudu, sedz balansēšanas, kā arī administratīvās izmaksas. Minētās publiskā tirgotāja izmaksas sedz visi elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam kā OIK maksājumu. Obligātā iepirkuma ietvaros iepirktās elektroenerģijas izmaksas OIK ietver tikai tajos gadījumos, kad obligātā iepirkuma ietvaros iepirktās elektroenerģijas cena ir augstāka par elektroenerģijas tirgus cenu, kas ik stundu tiek noteikta elektroenerģijas biržā “Nord Pool”. Obligātajā iepirkumā iepirktās elektroenerģijas cenas noteikšanas kārtību nosaka Ministru kabinets. 

Izmaiņas stāsies spēkā nākamā gada septembrī. 

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā