Cilvēktiesību komisija rosina noteikt NEPLP locekļa amata kandidātiem prasību par pielaidi valsts noslēpumam

(16.11.2016.)

Par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļa amata kandidātiem varēs kļūt tikai tās personas, kuras ir tiesīgas saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam, trešdien, 16.novembrī, lēma Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti, rosinot virzīt izskatīšanai Saeimā grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā.

„Mediji, kas veido Latvijas informatīvo telpu, ir svarīgs valsts drošības jautājums. Tas ir jo īpaši būtiski, ņemot vērā mūsdienu ģeopolitisko situāciju, tādēļ mums aktīvi jārūpējas par to, lai nodrošinātu efektīvu masu mediju monitoringa un uzraudzības sistēmu,” pēc sēdes sacīja Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Ritvars Jansons.

Arī pagājušā gada nogalē Saeimā apstiprinātajā Nacionālās drošības koncepcijā kā viena no prioritātēm noteikta Latvijas informatīvajai telpai radītā apdraudējuma novēršana. Kā akcentēja R.Jansons, plānotie grozījumi nepieciešami, lai NEPLP spētu pilnvērtīgi pildīt tai noteiktos mērķus un funkcijas.

NEPLP priekšsēdētāja Aija Dulevska sēdē pauda padomes atbalstu plānotajiem grozījumiem, uzsverot, ka padomes locekļiem nākas strādāt ar daudziem jautājumiem, kur nepieciešama pielaide valsts noslēpumam.

Šobrīd Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums nosaka, ka par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļa kandidātu var izvirzīt Latvijas pilsoni, kam deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā, kam ir augstākā izglītība, vismaz piecus gadus ilga profesionālā vai akadēmiskā pieredze plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā un laba reputācija.

Tā kā četriem no pieciem padomes locekļiem nākamā gada sākumā beigsies pilnvaru termiņš, Saeimai būs jālemj par jaunu NEPLP locekļu apstiprināšanu, tādēļ svarīgi pēc iespējas ātrāk pieņemt grozījumus, lai amata kandidāti varētu rēķināties ar jauno normu, sēdē uzsvēra deputāti.

Cilvēktiesību komisija aicinās grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā skatīt jau 17.novembra Saeimas sēdē, noteikt tiem steidzamību un pieņemt tos pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas komisijā.


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā