Saeima lems par stingrāku regulējumu maksātnespējas administratoru uzraudzībai

(09.11.2016.)

Saeima ceturtdien, 10.novembrī, sanākot uz kārtējo sēdi, lems par grozījumiem Maksātnespējas likumā, kas paredz no nākamā gada stingrāk uzraudzīt maksātnespējas administratoru darbu, kā arī ieviest brīvā tirgus principu tiesiskās aizsardzības procesā.

Saeimai trešajā lasījumā rīt jālemj par grozījumiem Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā. Likumprojekts paredz, ka valsts apmaksāta sociālā rehabilitācija pēc dalības starptautiskā misijā būs pieejama arī civilajiem ekspertiem, kuri savus pienākumus veic paaugstināta drošības riska apstākļos.

Vēl galīgajā lasījumā parlamentā plānots skatīt grozījumus Dokumentu juridiskā spēka likumā. Izmaiņas paredz, ka fiziskas personas dokumentu kopijas un citus to atvasinājumus varēs apliecināt pašas ar savu parakstu, vienlaikus nodrošinot iespēju pēc pieprasījuma uzrādīt dokumenta oriģinālu.

Izskatīšanai galīgajā lasījumā rītdienas sēdes darba kārtībā ir arī grozījumi Zemesgrāmatu likumā, kā arī Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, kas pilnveido tiesisko regulējumu saistībā ar apbūves tiesību ieviešanu no 2017.gada.

Otrajā lasījumā deputātiem rīt jālemj par grozījumiem Nacionālās drošības likumā, kas paredz aizliegt militārās un kaujas pieredzes gūšanu ārvalstīs. Tāpat plānotas izmaiņas dabas resursu nodokļu jomā, nosakot lielākas likmes plastmasas iepirkumu maisiņiem.

Pirmajā lasījumā parlamentā plānots skatīt grozījumu Augstskolu likumā, paredzot ieviest vienotu jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu.

Deputāti arī lems par vairāku jaunu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. To vidū ir grozījumi Patvēruma likumā, kas sasaista bēgļiem paredzēto pabalstu izmaksu ar nodarbinātību, kā arī likumprojekts, ar kuru paredzēts ratificēt ANO Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām Parīzes nolīgumu.

Tāpat deputātiem jālemj, vai nodot izskatīšanai komisijās grozījumu Saeimas kārtības rullī. Likumprojekts paredz noteikt, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāju ievēl no to deputātu vidus, kuri ir ierosinājuši izveidot attiecīgo parlamentārās izmeklēšana komisiju. 

Starp komisijām nododamajiem likumprojektiem ir arī likumprojekts, kas paredz pašvaldību vēlēšanās iecirkņu darba laiku saīsināt par divām stundām. Valsts pārvaldes komisija grozījumus lūgs izskatīt pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas komisijā.

10.novembra Saeimas sēdes darba kārtībā ir 19 jautājumi.

Ceturtdien pulksten 17.00 Saeimas Sēžu zālē paredzēta ministru atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā