Lolita Čigāne: starptautisko izaicinājumu apstākļos sperts būtisks solis - darbu sākusi Eiropas Robežu un krasta apsardze

(19.10.2016.)

“Eiropas lietu komisija ir gandarīta, ka par spīti daudziem starptautiskiem izaicinājumiem ir vairāki projekti, kas pozitīvi virzās uz priekšu, tostarp oktobra sākumā darbu sākusi Eiropas Robežu un krasta apsardze. Tāpat, neskatoties uz atsevišķu Eiropas Savienības valstu iebildumiem, ir cerība, ka Eiropas Savienības un Kanādas brīvās tirdzniecības nolīgums tomēr tiks parakstīts,” uzsver Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

Eiropas lietu komisija trešdien, 19.oktobrī, apstiprināja Latvijas nacionālo pozīciju 20. un 21.oktobrī gaidāmajai Eiropadomes sanāksmei, kurā Eiropas Savienības (ES) valstu valdību vadītāji diskutēs par migrācijas, tirdzniecības, globālajiem un ekonomiskajiem jautājumiem, kā arī ārējām attiecībām.

ES ārējo robežu stiprināšana un to labāka kontrole ir īpaši būtiska migrācijas krīzes un drošības izaicinājumu kontekstā, tādēļ apsveicams ir fakts, ka no priekšlikuma par nepieciešamību izveidot Eiropas Robežu un krasta apsardzi līdz tās darba uzsākšanai ir pagājis tikai viens gads, akcentē L.Čigāne. Arī Latvija sniegs savu ieguldījumu, nodrošinot personālu un tehnisko aprīkojumu, lai līdz gada beigām nodrošinātu apsardzes ātrās reaģēšanas un atgriešanas spējas.

Komisijas sēdē ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs informēja deputātus par Visaptverošo ekonomikas un tirdzniecības nolīgumu (CETA) starp Kanādu un Eiropas Savienību (ES) un tās dalībvalstīm, kura parakstīšanai zaļo gaismu devusi arī Latvija. Viņš sacīja, ka darbs pie līguma teksta noslēdzās jau 2013.gadā un patlaban notiek līguma ietekmes skaidrošanas Eiropas valstīs.

Ārlietu ministrs teica, ka plašas diskusijas par CETA sagaidāmas pēc tam, kad nolīgums būs parakstīts un tas būs jāratificē ES valstu nacionālajiem parlamentiem, tādēļ sagaidāms, ka ratifikācijas process būs ilgs. Vienlaikus E.Rinkēvičs informēja, ka pēc tam, kad visas ES dalībvalstis būs parakstījušas CETA, notiks tā pagaidu piemērošana. Savukārt, ja kāda ES dalībvalsts pēc līguma parakstīšanas to tomēr neratificēs, CETA darbība automātiski izbeigsies.

Patlaban plānots, ka ES un Kanāda nolīgumu parakstīs ES un Kanādas samitā, kas 27.oktobrī notiks Briselē.


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā