Lolita Čigāne: primārais ES fondu apguvē - finansējuma mērķtiecīga ieguldīšana

(19.09.2016.)

“Eiropas Savienības fondu finansējuma savlaicīga apgūšana ir nozīmīgs mērķis, taču daudz svarīgāk ir līdzekļus ieguldīt jēgpilni. Latvijas valsts pārvalde šajā jomā ir uzkrājusi vērā ņemamu pieredzi, taču ir arī negatīvi piemēri, tāpēc Saeimas Eiropas lietu komisija turpinās sekot līdzi pieejamo investīciju ieviešanas gaitai,” uzsver komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

Eiropas lietu komisija 19.septembra sēdē pieņēma lēmumu, kurā atzinīgi novērtē pēdējā laikā panākto Latvijas progresu 2014. - 2020.gada plānošanas perioda Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma specifisko atbalsta mērķu ieviešanā.

Lēmumā komisija aicina atbildīgās nozaru ministrijas nekavēties ar Ministru kabineta noteikumu ieviešanu un uzsver, ka tā turpinās sekot ministriju darbam un specifisko atbalsta mērķu ieviešanas laika grafika ievērošanai. Īpašu uzmanību komisija pievērsīs veselības infrastruktūras projektiem, Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācijas projektam, Inčukalna gudrona dīķu attīrīšanas projektam, kā arī ēku energoefektivitātes paaugstināšanas projektu virzībai.

Tāpat komisija lēmumā akcentē, ka šajā plānošanas periodā ES finansējuma investīciju ieviešanas procesam jābūt sabalansētam un samērīgam ar darbaspēka pieejamību un kapacitāti, tostarp kontekstā ar sagaidāmajām publiskajām un privātajām investīcijām valstī kopumā. Lai sekmētu sabalansētu investīciju plūsmu un līdzsvarotu darba tirgus attīstību, Eiropas lietu komisija aicina Ekonomikas ministriju sadarbībā ar Finanšu ministriju un iesaistītajām institūcijām analizēt ekonomikas pārkaršanas riskus laika periodam no 2017. līdz 2019.gadam, kā arī līdz 2017.gada 16.janvārim Eiropas lietu komisijā iesniegt analīzes izvērtējumu un priekšlikumus šādu risku novēršanai.



Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā