Baltijas un Polijas parlamentu Eiropas lietu komisiju vadītāji pieņem paziņojumu par TTIP

(09.09.2016.)

Baltijas un Polijas parlamentu Eiropas lietu komisiju vadītāji piektdien, 9.septembrī, sanāksmē Tallinā pieņēmuši kopīgu paziņojumu, paužot atbalstu Eiropas Savienības (ES) un Amerikas Savienoto Valstu (ASV) brīvās tirdzniecības līgumam jeb TTIP.

Paziņojumā parlamentārieši atzīst nepieciešamību pēc visaptveroša un izsvērta ES un ASV brīvās tirdzniecības līguma un tādēļ atbalsta Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības izveidi. Viņi uzsver, ka tikai tāds ambiciozs līgums, kurā būs ņemtas vērā gan katras atsevišķās dalībvalsts intereses, gan ES kopējās intereses, spēs vairot mūsu starptautisko konkurētspēju, kā arī visā Eiropā nodrošināt ekonomisko izaugsmi, jaunas darba vietas un labumus patērētājiem.

Tāpat paziņojumā novērtēts Eiropas Komisijas ieguldījums sarunās ar ASV, kā arī Eiropas Komisija aicināta arī turpmākajās sarunās turēties pie tādas stratēģijas, kas garantēs gan uzņēmumiem, gan individuāliem patērētājiem vienlīdzīgu un taisnīgu piekļuvi ASV un ES tirgiem.

Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas Eiropas lietu komisiju vadītāji dokumentā uzsver, ka, ņemot vērā pašreizējo drošības situāciju, Transatlantiskajai tirdzniecības un investīciju partnerībai ir būtiska ģeopolitiska nozīme, jo līgums par tās izveidi ir vēl viens praktisks piemērs tam, cik veiksmīga ir transatlantiskā sadarbība, kā arī apliecinājums ES un ASV sadarbībai kopējās drošības garantēšanā.

Viņi arī norāda, ka joprojām atbalsta Eiropas Komisijas skaidro nostāju sarunās par Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības līgumu un atgādina, ka tikai atklātas sarunas vairos izpratni par līguma nozīmi un atbalstu tā noslēgšanai abpus Atlantijas okeānam. 

Tāpat parlamentāriešu uzsver, ka ir svarīgi sadarboties ar nacionālajiem parlamentiem vispārējas izpratnes par TTIP veicināšanā, jo īpaši tāpēc, ka tiem būs jāratificē Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības līgums, kā arī akcentē nacionālo parlamentu kā pilsoņiem pietuvinātu institūciju lomu līguma nozīmes skaidrošanā sabiedrībai.

Vienlaikus visu četru valstu komisiju priekšsēdētāji norāda, ka apzinās lielo sabiedrības interesi par Transatlantisko tirdzniecības un investīciju partnerību un mudina visu ES valstu valdības reaģēt uz sabiedrības bažām, izskaidrojot paredzamo līguma ietekmi uz Eiropas ekonomiku.

Lai pārrunātu TTIP sarunu virzību, Baltijas un Polijas parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji šodien tikās ar ES tirdzniecības komisāri Sesīliju Malmstrēmu (Cecilia Malmström), kura pateicās par paziņojumā pausto atbalstu TTIP un apliecināja, ka sarunas par šo nolīgumu turpinās, balstoties uz visu ES dalībvalstu doto mandātu. Viņa arī uzsvēra, ka baumas par sarunu izgāšanos ir pārspīlētas.

Sanāksmes ietvaros pārrunāts arī dzelzceļa projekts Rail Baltica. Sarunā Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas parlamentārieši tam pauda viennozīmīgu atbalstu.

 


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā