Saeimas deputāti starpparlamentārajā konferencē aicina iespējami ātri ieviest bezvīzu režīmu ar Gruziju

(05.09.2016.)

Runājot par Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības izaicinājumiem, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne starpparlamentārajā konferencē, kas veltīta ES Kopējās ārējās un drošības politikas un Kopējās drošības un aizsardzības politikas jautājumiem, klātesošajiem norādīja uz nepieciešamību pildīt ES saistības pret Gruziju, bez kavēšanās ieviešot bezvīzu režīmu, jo Gruzija ir izpildījusi visus formālos nosacījumus.

Konferences debatēs Slovākijas ārlietu un Eiropas lietu ministrs Miroslavs Laičaks (Miroslav Lajčák) atzina, ka ES ir jābūt gatavai konkrētai rīcībai, jo uz spēles ir likta ES kā globāla spēlētāja uzticamība un loma.

Konferencē Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš apsveica ES augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Federiku Mogerīni (Federica Mogherini) par Globālās ES ārpolitikas un drošības politikas stratēģijas prezentēšanu tik sarežģītos apstākļos – pāris dienas pēc Lielbritānijas referenduma par izstāšanos no ES. O.Ē.Kalniņš interesējās, kā Lielbritānijas izstāšanās varētu ietekmēt ES ārpolitiku un drošības politiku nākotnē. F.Mogerīni atzina, ka bija sarežģīti stratēģiju prezentēt pēc Lielbritānijas referenduma, taču vienlaikus bija svarīgi parādīt, ka, neskatoties uz grūtībām, ES ir nozīmīga loma pasaulē pat vissarežģītākajos apstākļos.

L.Čigāne atzinīgi novērtēja Globālās ES ārpolitikas un drošības politikas stratēģijas izstrādes iekļaujošo modeli, tostarp dokumentā akcentējot ES stratēģiskās komunikācijas nozīmi. Viņa arī interesējās par ES turpmākajiem stratēģiskās komunikācijas attīstības plāniem. F.Mogerīni atzina, ka ES ir jādara vairāk stratēģiskās komunikācijas jomā.

No 2. līdz 4.septembrim Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā norisinājās starpparlamentārā konference, kas bija veltīta ES Kopējās ārējās un drošības politikas un Kopējās drošības un aizsardzības politikas jautājumiem, ko ik pusgadu rīko ES Padomē prezidējošās valsts parlaments. Konferences darba kārtības centrā bija jautājumi, kas skar ES globālo lomu, ES Austrumu partnerības izaicinājumus, Ilgtspējīgu attīstību un migrācijas politiku, virzību uz Eiropas aizsardzības savienību, kā arī ES un Rietumbalkānu valstu attiecības.

 


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā