Saeima pavasara sesijas noslēguma sēdē galīgajā lasījumā lems par OECD pievienošanās līguma ratificēšanu

(15.06.2016.)

Saeima ceturtdien, 16.jūnijā, galīgajā lasījumā lems par likumprojektu, kas paredz Latvijas pievienošanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD). Likumprojektu iekļaut rītdienas sēdes darba kārtībā lūgusi Saeimas Ārlietu komisija. 

Galīgajā lasījumā Saeima skatīs arī izmaiņas priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, kas paredz vides reklāmai, tāpat kā citiem reklāmas veidiem, noteikt vienādus nosacījumus, kā arī precizēt priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumus internetā. 

Saeima trešajā lasījumā skatīs arī likuma grozījumus, lai pilnveidotu sociālā nodrošinājuma sistēmu Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem. 

Tāpat galīgajā lasījumā rītdienas darba kārtībā ir grozījumi pievienotās vērtības nodokļa likumā, kas nepārstrādātu graudaugu un tehnisko kultūru, tostarp eļļas augu sēklu piegādēm paredz piemērot tā saucamo pievienotās vērtības nodokļa apgrieztās maksāšanas kārtību. 

Lai mainītu līdz šim noteikto paaudžu ierobežojumu repatrianta statusa iegūšanai un iespēju pārcelties uz dzīvi Latvijā dotu plašākam cilvēku lokam, Saeima galīgajā lasījumā skatīs Repatriācijas likuma grozījumus. Savukārt, lai elektroniskā vidē nodrošinātu ērtu un drošu oficiālo saziņu un dokumentu apriti starp valsts un pašvaldību iestādēm un iedzīvotājiem, paredzēts, ka no 2018.gada 1.jūnija valstī sāks darboties oficiālā elektroniskā e-adrese. To paredz galīgajam lasījumam sagatavotais Oficiālās elektroniskās adreses likumprojekts

Deputāti galīgajā lasījumā vērtēs arī izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā, lai noteiktu, ka ārvalstīs strādājošie Latvijas rezidenti Valsts ieņēmumu dienestā (VID) varēs neiesniegt gada ienākumu deklarāciju par algotā darbā gūtajiem ienākumiem. 

Tāpat izskatīšanai galīgajā lasījumā sagatavoti grozījumi Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, ar kuriem paredzēts atcelt aizliegumu Latvijā importēt un eksportēt donoru dzimumšūnas.  

Otrajā lasījumā sēdes darba kārtībā ir iekļauti VID likuma grozījumi, lai noteiktu pārmaksātā un nepareizi iemaksātā naudas soda atmaksas kārtību, un grāmatvedības likuma grozījumi, lai mazajiem uzņēmumiem atvieglotu prasības attaisnojuma dokumentu iegrāmatošanā. 

Pirmajā lasījumā Saeima konceptuāli lems par izmaiņām Militārpersonu izdienas pensiju likumā, kas rosinātas, lai motivētu maksimāli ilgi turpināt profesionālo dienestu, kā arī mudinātu pēc atvaļināšanās atgriezties profesionālajā dienestā. Tāpat deputāti konceptuāli lems par jauna likuma projektu, lai vienkāršotu un paātrinātu uzturlīdzekļu saņemšanu. 

16.jūnija sēdes darba kārtībā ir vairāki lēmumu projekti, tostarp par Valsts aizsardzības koncepcijas apstiprināšanu, par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalību Apvienoto Nāciju Organizācijas misijā Mali un par uzticības izteikšanu veselības ministrei Andai Čakšai. 

Tāpat parlamenta sēdes darba kārtībā ir lēmuma projekts par uzdevumu valdībai, ņemot vērā šī gada aprīlī 10 496 Latvijas pilsoņu Saeimā iesniegto kolektīvo iesniegumu, vērtēt iespēju mainīt nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu vienīgajam mājoklim. Deputāti izskatīs arī lēmuma projektu par uzdevumiem, kas veicami, lai nodrošinātu Latvijas dabas resursu un publisko aktīvu ilgtspējīgu, efektīvu un racionālu apsaimniekošanu. 

Budžeta komisija rosinājusi Saeimu rītdien lemt arī par apropriācijas pārdali, lai varētu nodrošināt VID ierēdņu pārcelšanu darbā Ieslodzījuma vietu pārvaldē, savukārt Tautsaimniecības komisija aicinājusi Saeimu rītdien lemt, vai nodot izskatīšanai komisijās izmaiņas Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz aizliegt pārdot alkoholiskos dzērienus lielajās plastmasas pudelēs, bet Cilvēktiesību komisija aicinās Saeimu komisijām nodot likuma projektu, kas paredz noteikt Otrā pasaules kara dalībnieka statusu un tā piešķiršanas kārtību. 

Rītdien darba kārtībā ir arī grozījumi Jūras kodeksā saistībā ar sporta buru jahtu reģistrāciju, ko Saeimai otrreizējai caurlūkošanai atgriezis Valsts prezidents. 

Pavasara sesijas noslēguma sēdē Saeimu uzrunās Valsts prezidents Raimonds Vējonis. 

Saeimas 16.jūnija sēdes darba kārtībā ir 41 jautājums. 

Ceturtdien pulksten 17.00 Saeimas Sēžu zālē paredzēta ministru atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 22.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde