Ārlietu komisijā atbalsta OECD pievienošanās līguma ratificēšanu

(15.06.2016.)

Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 15.jūnijā, pirmajā lasījumā vienbalsīgi atbalstīja likumprojektu “Par 1960.gada 14.decembra Konvenciju par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju un Līgumu par Latvijas Republikas pievienošanās Konvencijai par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju nosacījumiem”, tādējādi konceptuāli atbalstot šo likumprojektu jeb Latvijas pievienošanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD).

“Līguma ratificēšana būs vēsturisks Saeimas lēmums, jo līdz ar pievienošanos OECD, kas ir viena no pasaulē prestižākajām institūcijām, Latvija iekļausies pasaules attīstītāko valstu pulkā,” uzsver Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš. Viņš arī norāda, ka pievienošanās sarunas likušas Latvijai ievērojami ātrāk paveikt darbus, kuri mūsu valstij būtu jāpaveic jebkurā gadījumā.

Cīņa pret korupciju, nelegāli iegūtu līdzekļu legalizēšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kā arī valsts kapitālsabiedrību pārraudzības pilnveidošana ir tikai daļa no jomām, kurās Latvija veikusi un turpinās būtiskas pārmaiņas, komisijas sēdē uzsvēra Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Dalība OECD mūsu valstij ļaus saņemt uz pasaules ekonomiski attīstītāko valstu pieredzi balstītu analīzi un pētījumus ikvienā tautsaimniecībai nozīmīgā jomā. Tāpat dalība OECD būs vēl viens nozīmīgs instruments Latvijas parlamentāriešu rokās mūsu valsts sadarbības stiprināšanai ar pasaules attīstītākajām valstīm, jo OECD ietvaros darbojas parlamentārās sadarbības platforma, deputātiem sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica.

Līdz ar līguma ratificēšanu Latvija kļūs par OECD 35.dalībavalsti. Latvija vēlmi pievienoties OECD izteica 1996.gadā. Patlaban sarunas par pievienošanos šai organizācijai veic arī Lietuva, Kolumbija un Kostarika.

Komisija lūgs Saeimu likumprojektu izskatīt steidzamības kārtā divos lasījumos 16.jūnija parlamenta sēdē.

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā