Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā lems par nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību iesaldēšanu

(18.05.2016.)

Saeima ceturtdienas, 19.maija, sēdē galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā. Grozījumi paredzēti, lai novērstu nekustamo īpašumu kadastrālās vērtības strauju pieaugumu. Plānots uz vienu gadu atlikt jaunu kadastrālo vērtību noteikšanu nekustamajiem īpašumiem, vēl 2017.gadā saglabājot tās pašreizējā līmenī. 

Lai īstenotu iniciatīvu atteikties no Saeimas deputātu imunitātes administratīvajās lietās, Saeima rītdien galīgajā lasījumā lems par Satversmes un Saeimas Kārtības ruļļa grozījumiem. Plānots, ka turpmāk deputāta saukšanai pie administratīvās atbildības vairs nebūs nepieciešama parlamenta piekrišana. 

Tāpat galīgajā lasījumā deputāti skatīs izmaiņas Invaliditātes likumā, ar ko plānots paplašināt to ārstu loku, kuri ir tiesīgi veikt personu veselības un funkcionālo spēju novērtēšanu, un Augstskolu likuma grozījumus, kas paredz izmaiņas Iekšlietu ministrijas mācību iestāžu finansēšanas noteikšanas kārtībā. 

Vēl trešajā lasījumā Saeima lems par Aizsargjoslu likuma grozījumiem, lai varētu noteikt jaunu aizsargjoslu ap automobiļu gāzes uzpildes stacijām, grozījumiem Elektronisko sakaru likumā, kas paredz pienākumu mobilo telefonu operatoriem ar īsziņu informēt Latvijas iedzīvotājus ārvalstīs par krīzes situācijām, kā arī par Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumiem, kas noteiks deleģējumu valdībai izstrādāt jaunu kārtību, lai atbalstītu enerģijas ražošanu no atjaunojamajiem energoresursiem. 

Lai veicinātu Latgales reģiona attīstību, piesaistot ieguldījumus ražošanas un infrastruktūras attīstībai un jaunu darbavietu radīšanai, šajā reģionā papildu teritorijām plānots piešķirt speciālās ekonomiskās zonas statusu, kas paredz nodokļu atvieglojumus tajā strādājošajiem uzņēmumiem. To paredz Latgales speciālās ekonomiskās zonas likuma projekts, par kura pieņemšanu galīgajā lasījumā rīt lems Saeima. 

Darba kārtībā izskatīšanai galīgajā lasījumā tāpat ir trīs likumu grozījumi, kas paredz novērst iespēju Latvijas finanšu sistēmu izmantot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijai un terorisma finansēšanai. 

Pirmajā lasījumā deputāti vērtēs rosinātos grozījumus grāmatvedības likumā, ar ko paredzēts mazajiem uzņēmumiem atvieglot prasības attaisnojuma dokumentu iegrāmatošanā, un izmaiņas Pasta likumā, lai noteiktu stingrāku pasta komersantu reģistrācijas kārtību. 

Rītdienas sēdes darba kārtībā ir trīs valdības iesniegti likumprojekti, par kuru nodošanu izskatīšanai komisijās lems Saeima. To vidū grozījumi Administratīvā procesa likumā, kas rosināti, lai uzlabotu administratīvā procesa regulējumu un piemērošanas praksi. 

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija nolēmusi lūgt Saeimu rīt lemt par Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma grozījumiem, lai noteiktu, ka elektroniskās cigaretes un to uzpildes flakonus nedrīkstēs reklamēt audio un audiovizuālās reklāmās. 

Saeimas 19.maija sēdes darba kārtībā ir 25 jautājumi. 

Ceturtdien pulksten 17.00 Saeimas Sēžu zālē paredzēta ministru atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.  

 

Saeimas Preses dienests

 

 

 

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde