Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti ar Baltkrievijas parlamentāriešiem vienojas stiprināt sadarbību robežu kontroles jomā

(17.05.2016.)

Pārrunājot Latvijai aktuālos akcīzes preču kontrabandas un nelegālās imigrācijas jautājumus, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti ar Baltkrievijas parlamentāriešiem otrdien, 17.maijā, vienojās stiprināt abu valstu sadarbību robežu kontroles jomā.

Latvijā šonedēļ uzturas Baltkrievijas Republikas Nacionālās sapulces Pārstāvju palātas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Valērijs Gaidukevičs (Valery Haidukevich) un viņa vietnieks Viktors Rusaks (Viktar Rusak).

“Latvijai kā Baltkrievijas kaimiņvalstij ļoti svarīga ir sadarbība robežu kontroles jomā. Īpaši nozīmīga šī sadarbība ir tieši pašreizējā situācijā, ņemot vērā, ka strauji ir pieaudzis nelegālo cigarešu un imigrācijas risks uz robežas ar Baltkrieviju,” pēc tikšanās uzsvēra Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis. Veicot cigarešu nelikumīgās aprites apkarošanas pasākumus, mūsu valsts tiesībaizsardzības iestādes pērn no nelikumīgās aprites ir izņēmušas 163,6 miljonus cigarešu, no kurām 105,6 miljoniem bija Baltkrievijas izcelsme, liecina Finanšu ministrijas dati. Savukārt par nelikumīgu “zaļās” robežas šķērsošanu tika aizturētas 176 personas.

Tikšanās laikā komisijas priekšsēdētājs un deputāti uzaicināja Baltkrievijas kolēģus nākamgad tikties uz Latvijas un Baltkrievijas robežas, lai praksē iepazītos ar abu valstu robežsardzes un muitas dienestu darbu un meklētu sadarbības veicināšanas iespējas. Deputāti šodien arī pārrunāja abu valstu komisiju darbības principus.

Baltkrievijas parlamentāriešus uz tikšanos Latvijas parlamentā aicināja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija.

Baltkrievijas parlamenta Nacionālās drošības komisijas vadība šodien tikās arī ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci. Tāpat paredzēta tikšanās ar deputātu grupas sadarbībai ar Baltkrievijas parlamentu vadītāju Artūru Rubiku un grupas deputātiem, kā arī ar Galvenās muitas pārvaldes amatpersonām.

Savukārt trešdien, 18.maijā, V.Gaidukevičs un V.Rusaks tiksies ar iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski, Valsts robežsardzes priekšnieku Normundu Garbaru, kā arī Aizsardzības ministrijas amatpersonām.

 

Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157668510325655
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesības

 

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā