Eiropas lietu komisija uzsāks politisko dialogu ar Eiropas Komisiju, iebilstot pret nepilnībām darba ņēmēju norīkošanas direktīvas ierosinājumā

(27.04.2016.)

Saeimas Eiropas lietu komisija trešdien, 27. aprīlī, apstiprināja Latvijas sākotnējo nacionālo pozīciju par grozījumiem direktīvā attiecībā uz darba ņēmēju norīkošanu darbā pakalpojumu sniegšanas jomā. Vienlaikus deputāti lēma uzsākt politisko dialogu ar Eiropas Komisiju, iebilstot pret nepilnībām rosinātajos grozījumos.

Grozījumu darba ņēmēju norīkošanas direktīvā mērķis ir novērst negodīgu konkurenci un sekmēt principu, ka par vienādu darbu vienā un tajā pašā vietā būtu jāsaņem vienāds atalgojums. Eiropas lietu komisijas sēdē deputāti, atbildīgo nozaru ministriju un sociālo partneru pārstāvji vērsa uzmanību, ka priekšlikumā nav ņemta vērā Eiropas Savienības dalībvalstu atšķirīgā konkurētspēja un sociālekonomiskā situācija, tostarp atalgojuma un sociālo garantiju atšķirības. 

“Latvijā ir ievērojams skaits mazo un vidējo uzņēmumu, kuri ir inovatīvi un strādā ar jaunām tehnoloģijām un specifiskām metodēm. Šie uzņēmumi saskaras ar vajadzību norīkot darbiniekus darbam kādā citā dalībvalstī, turklāt nereti – tikai uz dažām dienām. Prasība uz šiem darbiniekiem komandējumu laikā attiecināt citas Eiropas Savienības valsts atalgojuma nosacījumus mazinātu Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu konkurētspēju, jo nereti šie uzņēmumi ir uzņēmējdarbības uzsākšanas vai tehnoloģiju izmēģināšanas fāzē un to rīcībā nav tāda apmēra līdzekļu šādas prasības izpildei,” uzsver Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

Tāpat Saeimas Eiropas lietu komisija politiskā dialoga ietvaros ar Eiropas Komisiju plāno uzsvērt citus argumentus, tostarp, ka priekšlikums grozīt darba ņēmēju norīkošanas direktīvu ir pāragrs, jo šobrīd spēkā esošā direktīva vēl ir tikai ieviešanas stadijā.

Politiskais dialogs ir viens no trim instrumentiem, ar kuriem Saeima kā nacionālais parlaments var ietekmēt Eiropas līmeņa lēmumus. Lai uzsāktu politisko dialogu, Saeimas Eiropas lietu komisija rakstiski vēršas Eiropas Komisijā, skaidrojot savu nostāju gadījumā, ja ierosinātajos tiesību aktos saskata būtiskas nepilnības. Komisijai ir pienākums atbildēt uz paustajām bažām.


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā