Cilvēktiesību komisija atzinīgi vērtē NEPLP rīcību, ierobežojot naidu kurinoša satura retranslāciju Latvijā

(26.04.2016.)

„Latvijai jāaizsargā sava informatīvā telpa, un tas ir svarīgi visas sabiedrības drošībai. Nav pieņemams, ka Latvijā tiek retranslētas programmas, kas kurina naidu un mudina uz karadarbību, tādēļ atzinīgi jāuzteic Nacionālās elektroniskās plašsaziņas līdzekļu padomes darbs, ierobežojot šāda satura izplatīšanu,” otrdien, 26.aprīlī, pēc sēdes uzsvēra Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne.

Otrdienas sēdē Cilvēktiesību komisijas dienas kārtībā bija jautājums par televīzijas programmas „Rossija RTR” izplatīšanas ierobežošanu Latvijā. Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) aprīļa sākumā lēma par konstatētajiem pārkāpumiem uz sešiem mēnešiem aizliegt Latvijas teritorijā retranslēt un izplatīt televīzijas programmu „Rossija RTR”.

Kā sēdē deputātiem norādīja NEPLP un Kultūras ministrijas pārstāvji, „Rossija RTR” raidījumos konstatēti gan Latvijas Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma, gan Eiropas Savienības (ES) Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvas pārkāpumi. „Rossija RTR” raidījumos atkārtoti konstatēta naida kurināšana, kā arī aicinājumi uz karadarbību.

Kā uzsvēra NEPLP priekšsēdētāja Aija Duļevska, „Rossija RTR” nav reģistrēts Latvijā, bet gan Zviedrijā. Saskaņā ar ES Audiovizuālo pakalpojumu direktīvu lemts ierobežot kanāla retranslāciju. „Rossija RTR” aicināta arī reģistrēt kanālu Latvijā, tādējādi atvieglojot dialoga iespējas, taču piedāvājums ticis noraidīts.

Deputāti sēdē pauda atzinību NEPLP Monitoringa centram, uzraugot pārraidītā satura atbilstību normatīvajiem aktiem, kas nosaka elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbību. Deputāti akcentēja, ka NEPLP izmanto Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvas sniegtos instrumentus, lai aizsargātu valsts informatīvo telpu.

Pagājušā gada nogalē Saeima atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz soļus, kā ierobežot citu valstu elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu izplatīšanu Latvijā, ja tajā fiksēti būtiski pārkāpumi.

Grozījumi ieviesa Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvas prasības Latvijas likumos. Tie paredz soļus, kā NEPLP var noteikt izplatīšanas aizliegumu citu valstu elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmām un pakalpojumiem, ja to darbībā fiksēti būtiski pārkāpumi, piemēram, naida runa vai bērnu tiesību pārkāpumi.

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā