Ārlietu komisijā diskutē par Latvijas pievienošanos OECD

(20.04.2016.)

Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 20.aprīlī, diskutēja par Latvijas pievienošanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai jeb OECD. Uz sēdi bija aicināts ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Latvija nedēļas sākumā saņēma pēdējo OECD komitejas atzinumu par mūsu valsts gatavību pievienoties organizācijai. Līdz ar to Latvija ir saņēmusi pozitīvus atzinumus no visām komitejām, kopumā OECD ir 21 komiteja, deputātus informēja E.Rinkēvičs un uzsvēra, ka tādējādi ir noslēgušās tehniskās pievienošanās sarunas.

“Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija jeb OECD ir viena no pasaulē prestižākajām institūcijām, un Latvija, kļūstot par šīs organizācijas 35.dalībvalsti, pievienosies pasaules attīstītāko valstu pulkam. Dalība OECD būs vēl viens nozīmīgs instruments arī Latvijas parlamentāriešu rokās mūsu valsts sadarbības stiprināšanai ar pasaules attīstītākajām valstīm,” uzsver Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš.

Lai Latvija kļūtu par pilntiesīgu organizācijas dalībvalsti, mūsu valstij ir jāsaņem OECD Padomes lēmums ar aicinājumu pievienoties organizācijai. OECD dalībvalstu diskusijas gaidāmas maijā. Pēc pozitīva OECD Padomes lēmuma saņemšanas nākamais solis būs Latvijas pievienošanās līguma parakstīšana, sacīja ārlietu ministrs, atzīmējot – ir labas izredzes, ka tas varētu notikt jūnija sākumā. Pēc līguma parakstīšanas tas būs jāratificē Saeimai.

Deputātiem interesējoties, cik Latvijai izmaksās dalība OECD, E.Rinkēvičs sacīja, ka precīzas izmaksas būs zināmas tikai pēc iestāšanās. Viņš informēja, ka tās aprēķina pēc noteiktas formulas, un, balstoties uz citu līdzīgu valstu piemēru, tie varētu būt aptuveni 3 miljoni eiro.

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā