Deputāti aicina valdību vēl nepieņemt lēmumu par LMT un Lattelecom apvienošanu, bet vispirms veikt kvalitatīvu situācijas izpēti

(05.04.2016.)

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti otrdien, 5.aprīlī, aicināja valdību atlikt lēmuma pieņemšanu par turpmāko valsts rīcību attiecībā uz SIA “Lattelecom” un SIA “Latvijas Mobilais telefons” (LMT) kapitāla daļu pārvaldību līdz brīdim, kad būs veikta objektīva un kvalitatīva sociālekonomiskās situācijas analīze.

“Deputāti, izvērtējot atbildīgo amatpersonu skaidrojumus, uzskata, ka sniegtā informācija nav pietiekama, lai pieņemtu ekonomiski un sociāli pamatotu lēmumu par abu uzņēmumu turpmāko darbību. Nav pieļaujamas jebkāda veida spekulācijas par apvienošanas lietderību. Ir jābūt dokumentam, kas skaidri pateiktu, vai nu uzņēmumus būtu lietderīgi apvienot vai arī neapvienot. Patlaban šāda dokumenta nav. Atbildīgajām institūcijām ir jāsniedz kvalitatīvs un objektīvs situācijas vērtējums, lai iedzīvotājiem nerastos šaubas par pieņemtā lēmuma lietderību un caurskatāmību,” uzsver komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

Komisijas deputāti šodien pieņemtajā lēmumā arī aicina valdību līdz šī gada septembrim noteikt un iesniegt komisijā valsts stratēģiskos mērķus par abu uzņēmumu kapitāla daļu pārvaldību. Tostarp, piesaistot neatkarīgus starptautiskus telekomunikāciju jomas ekspertus, iesniegt ekonomisko un sociālo analīzi ar ne mazāk kā pieciem turpmākās rīcības variantiem.

Deputāti vēlas, lai atbildīgās amatpersonas novērtētu katra piedāvātā varianta stiprās un vājās puses vismaz no tādiem aspektiem kā patērētāju intereses, uzņēmumu resursu sinerģija, valsts budžeta ieņēmumi no dividendēm, ietekme uz tautsaimniecību, konkurences vide, inovāciju iespējas un resursi investīcijām, atbilstība Eiropas Savienības normatīviem, iespējamie riski, kā arī citiem būtiskiem apstākļiem, informē komisijas priekšsēdētājs.

“Nedrīkstam pieļaut situāciju, ka nākotnē, vērtējot pieņemto lēmumu, mēs konstatēsim, ka esam palaiduši garām lieliskas iespējas vai arī sagrāvuši labi darbojušos uzņēmumus,” norāda A.Bērziņš.

Pašlaik valdībā tiek izvērtēta iespēja uzņēmumus apvienot vai arī saglabāt esošo situāciju, abos variantos saglabājot valsts kontroli pār uzņēmumu daļām.

 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā