Baltijas parlamentārieši atbalsta kopīgu reģiona drošības iestāžu apmācības izveidi

(01.04.2016.)

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentārieši piektdien, 1.aprīlī, Rēzeknē, diskutējot par reģiona un visas Eiropas drošības stiprināšanu, aicināja izveidot kopīgu mācību programmu Baltijas valstu tiesībsargājošo institūciju speciālistu sagatavošanai.

Baltijas Asambleja (BA) – Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija – atbalsta kopīgu drošības iestāžu apmācības programmas izveidi un aicina meklēt optimālāko risinājumu tās praktiskai īstenošanai, uzsvēra BA prezidents Jānis Vucāns.

“Mēs gribam, lai policijas, robežsardzes un citu drošības dienestu speciālisti Baltijas valstīs darbotos vienādā līmenī, rūpējoties par mūsu visu drošību. Mums kopīgi jādomā par reģiona un visas Eiropas drošību un aizsardzību,” uzsvēra J.Vucāns.

BA Izglītības, zinātnes un kultūras komitejas un Tieslietu un drošības komitejas kopīgajā sanāksmē parlamentārieši norādīja, ka šobrīd ir īpaši svarīgi stiprināt savstarpējo sadarbību, lai stātos pretim mūsdienu ģeopolitiskās situācijas nestajiem izaicinājumiem.

BA aicinās Latvijas, Igaunijas un Lietuvas Iekšlietu ministrijas izveidot kopīgu darba grupu, lai spriestu par tālākajiem soļiem kopīgas mācību programmas izveidei, tostarp skatot arī finansējuma piesaistes iespējas. Sākotnēji BA deputāti rosinās domāt par kopīgas maģistra līmeņa programmas izveidi, informēja BA Izglītības, zinātnes un kultūras komitejas priekšsēdētājs Juris Viļums.

Diskutējot par kopīgas mācību programmas izveidi, parlamentārieši uzklausīja Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas pieredzi, īstenojot Frontex maģistra programmu Eiropas Savienības dalībvalstu un Šengenas asociēto valstu robežapsardzības institūciju pārstāvjiem.

BA pārstāvji sanāksmes ietvaros viesojās arī Valsts robežsardzes koledžā, kur sagatavo robežsardzes speciālistus.

Informācija par BA:
Latvija 2016.gada 1.janvārī uz gadu kļuva par Baltijas Asamblejas prezidējošo valsti.
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157666563755906
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā