Saeima atbalsta izmaiņas Iekšlietu ministrijas mācību iestāžu finansēšanas noteikšanas kārtībā

(31.03.2016.)

Saeima ceturtdien, 31.martā, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumu Augstskolu likumā, kas Ministru kabinetam paredz pienākumu noteikt Iekšlietu ministrijas (IeM) sistēmas koledžu un studējošo pašpārvaldes finansēšanas, kā arī akadēmiskā personāla atlīdzības noteikšanas kārtību. 

IeM sistēmas koledžu izglītības programmas ir specifiskas un paredzētas tikai speciālistu sagatavošanai dienestam IeM sistēmas iestādēs, turklāt izglītības programmu īstenošanu finansē tikai no valsts budžeta līdzekļiem, tādēļ Ministru kabinetam jānosaka šo koledžu finansēšanas kārtība, skaidro par likumprojekta virzību atbildīgās Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ilze Viņķele. 

Izglītības komisijas virzītā likumprojekta anotācijā Ministru kabinets aicināts akadēmiskajam personālam IeM sistēmu koledžās noteikt arī augstākās mēneša darba algas likmes, kā arī citus darba samaksas un atlīdzības nosacījumus. Šobrīd noteiktas tikai zemākās mēneša darba algas likmes un tam atbilstošās pedagogu darba slodzes, kas rada dažādu izpratni par regulējuma piemērošanu un neatbilst vispārējiem atlīdzības nosacījumiem valsts pārvaldes iestādēs. 

Tāpat likumprojekta anotācijā norādīts, IeM sistēmas koledžu studējošo pašpārvaldes būtu jāfinansē atbilstoši katrai koledžai iedalītajiem budžeta līdzekļiem jeb bāzes izdevumiem un koledžas padomē apstiprinātajām pašpārvaldes plānotajām aktivitātēm. 

Šobrīd Augstskolu likums paredz, ka pašpārvaldi finansē no koledžas budžeta apmērā, kas nav mazāks par vienu divsimto daļu no mācību iestādes gada budžeta. Taču koledžu finansēšanai, to mācību procesa nodrošināšanai nepieciešamā materiāltehniskā bāze ir nepietiekama, tādēļ koledžām nav iespējams paredzēt šādus līdzekļus pašpārvaldes finansēšanai. 

IeM sistēmā ietilpst Valsts policijas koledža, Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledža, kā arī Valsts robežsardzes koledža.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde