Eiropas lietu komisija aizrāda nozaru ministrijām par kavēšanos ar ES fondu finansējuma apguvi

(30.03.2016.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti, ņemot vērā Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma būtisko ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību, trešdien, 30.martā, komisijas sēdē aizrādīja nozaru ministrijām par kavēšanos ar finansējuma apguvi un komisijas lēmumprojektā uzsvēra – šis process ir jāpaātrina.

Komisija lēmumprojektā arī uzdeva tām nozaru ministrijām, kuras noteiktajā termiņā nav izpildījušas ar ES fondu finansējuma apguvi saistītos uzdevumus, līdz 10.augustam iesniegt Eiropas lietu komisijā pārskatu par to izpildes progresu.

“Ir nepieņemami, ka daudzu pasākumu īstenošana, kam nepieciešams Eiropas Savienības fondu finansējums, ir aizkavējusies pat par diviem gadiem. Patlaban ir noslēgti vien vienpadsmit procenti no visiem projektu līgumiem,” uzsver Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

“Šī brīža ģeopolitisko notikumu ietekmē neizbēgami palielinās pieprasījums pēc Eiropas Savienības budžeta tēriņiem, tāpēc mums ir jāpieliek maksimālas pūles, lai apgūtu fondu finansējumu, turklāt iespējami efektīvi,” akcentē L.Čigāne. Vienlaikus komisijas priekšsēdētāja vērš uzmanību, ka saistībā ar fondu finansējuma apguvi valdībai aizvadītajā gadā bija jāizstrādā 81 Ministra kabineta noteikumu projekts, taču izstrādāti tikai 49, un šogad šāda kavēšanās nav pieļaujama.

Eiropas lietu komisija sēdē pauda apņemšanos turpināt sekot līdzi šim jautājumam.

Komisija uz sēdi bija aicinājusi Finanšu ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvjus, lai uzklausītu informāciju par progresu ES fondu apguvē 2014.-2020.gada plānošanas periodā.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā