Ārlietu komisija izskatīšanai Saeimā virza paziņojumu par Nadiju Savčenko

(30.03.2016.)

Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 30.martā, nolēma izskatīšanai Saeimā virzīt lēmuma projektu “Paziņojums par Ukrainas parlamenta deputāti un Gaisa spēku piloti Nadiju Savčenko”.

Ārlietu komisijas sagatavotajā paziņojuma projektā izteikts nosodījums Ukrainas parlamenta deputātes un Gaisa spēku pilotes N.Savčenko notiesāšanai, kas balstīta uz safabricētām un politiski motivētām apsūdzībām. Tajā uzsvērts, ka Krievijas Federācija, veicot N.Savčenko nolaupīšanu un nelikumīgo pārvietošanu pār Ukrainas starptautiski atzītajām robežām, kā arī īstenojot ilgstošo prettiesisko aizturēšanu, ir pārkāpusi starptautiskās saistības.

Paziņojuma projektā paustas bažas par N.Savčenko kritisko veselības stāvokli un Krievijas Federācija aicināta saskaņā ar tās starptautiskajām saistībām un Minskas vienošanos, kas paredz visu politisko ķīlnieku un nelegāli apcietināto personu atbrīvošanu, kā arī, balstoties uz humāniem apsvērumiem, nekavējoties atbrīvot N.Savčenko.

Tāpat paziņojuma projektā aicināts atbrīvot arī citus Krievijas Federācijā prettiesiski aizturētos Ukrainas pilsoņus un Krievijas Federācija kā ANO Drošības padomes pastāvīgā locekle rosināta rūpēties par ANO Statūtos nostiprināto principu un cilvēktiesību ievērošanu savā valstī.Paziņojuma projektā starptautiskā sabiedrība mudināta nosodīt N.Savčenko notiesāšanu un Krievijas Federācija aicināta ievērot tās starptautiskās saistības, nekavējoties atbrīvojot N.Savčenko un citus prettiesiski aizturētos Ukrainas pilsoņus.

Komisija lūgs Saeimas Prezidiju sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi 31.martā pulksten 8.30 lēmuma projekta izskatīšanai.




Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde