BA prezidents J.Vucāns Briselē aicina uz plašākām debatēm par darbaspēka mobilitāti Eiropā

(18.03.2016.)

Baltijas Asamblejas (BA) prezidents Jānis Vucāns piektdien, 18.martā, Beļģijas galvaspilsētā Briselē, piedaloties Beniluksa parlamenta rīkotā konferencē, aicināja Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis uz plašākām diskusijām par izaicinājumiem darbaspēka mobilitātei.

„Baltijas valstis uzskata, ka, diskutējot par godīga darba iespējām visā Eiropas Savienībā, nedrīkst fokusēties tikai uz tā saukto sociālo dempingu: mums jāpaplašina diskusiju tvērums. Proti, jārunā ne tikai par sociālā dempinga apkarošanu, bet jāpievēršas arī plašākām politiskām debatēm par izaicinājumiem darbaspēka mobilitātei Eiropā,” uzsvēra J.Vucāns, piebilstot, ka jau sākotnēji Darbaspēka mobilitātes pakotne plānota kā plašāks priekšlikumu kopums.

Debatēs, kas veltītas tematam par godīgu un vienotos noteikumos balstītu darbu Eiropā, J.Vucāns informēja par Baltijas valstīm aktuālajiem darbaspēka mobilitātes jautājumiem. BA prezidents uzsvēra, ka darbaspēka plūsma no Austrumeiropas uz Rietumeiropu savā ziņā norāda uz nepietiekamo konverģences līmeni ES, proti, atšķirīgo dzīves līmeni.

Tāpat J.Vucāns savā runā pauda Baltijas valstu satraukumu par iedzīvotāju, sevišķi kvalificētā darbaspēka, došanos prom uz dzīvi ārzemēs, kā arī gadījumiem, kad valstspiederīgie kļūst par krāpšanas vai izmantošanas upuriem.

BA prezidents akcentēja, ka brīvā pakalpojumu kustība veicinājusi ES konkurētspēju, taču šobrīd tā saskaras ar izaicinājumiem, kas jāpārvar. „Atsevišķām valstīm, mēģinot īstenot brīvas pakalpojumu kustības ierobežojumus, objektīvi jādiskutē par ietekmi uz konkurētspēju un problēmu mērogu,” sacīja J.Vucāns, aicinot meklēt risinājumus, kas nerada draudus brīvai preču un pakalpojumu kustībai ES.

J.Vucāns pauda Baltijas valstu satraukumu par iespējamām iniciatīvām grozīt Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvu 96/71/EK par darba ņēmēju norīkošanu darbā pakalpojumu sniegšanas jomā.

Latvija, Igaunija un Lietuva BA ietvaros uzsākušas kopīgus pasākumus ēnu ekonomikas apkarošanai un cīņai pret nedeklarētu darbu, informēja J.Vucāns, uzsverot, ka tādējādi Baltijas valstis vēršas pret ES brīvās pakalpojumu un darbaspēka plūsmas priekšrocību ļaunprātīgu izmantošanu.

Informācija par BA:
Latvija 2016.gada 1.janvārī uz gadu kļuva par Baltijas Asamblejas prezidējošo valsti.
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā