Pieteikšanās Jauniešu Saeimai pagarināta līdz 29.martam

(08.03.2016.)

Latvijas jaunieši aicināti vēl līdz 29.martam kandidēt 6.Jauniešu Saeimas vēlēšanās, piesakot savu ideju par to, kas būtu maināms valstī un kā uzlabot Latvijas sabiedrības dzīvi. Pieteikties aicināts ikviens jaunietis vecumā no 15 līdz 20 gadiem, vēlēšanu platformā www.jauniesusaeima.lv reģistrējot savu dalību Jauniešu Saeimas vēlēšanām.

Lai kandidētu 6.Jauniešu Saeimā, virtuālajā vēlēšanu platformā jāpiesaka ideja, kas kandidātam ir svarīga un kuru būtu nepieciešams risināt valsts līmenī. Līdz šim visvairāk ideju pieteikts izglītības un zinātnes jomā – 37, sabiedrības un cilvēktiesību jomā pieteiktas 20 idejas, savukārt pa divām idejām pieteiktas aizsardzības un drošības jomā, kā arī tēmā “Es un Eiropas Savienība”.

Patlaban ieteikto ideju klāsts aptver jautājumus par reformām vispārējā, kā arī augstākajā izglītībā, veselības uzlabošanu un veselīga dzīvesveida popularizēšanu, jauniešu bezdarba samazināšanu, izmaiņām nodokļu sistēmā u.tml. Ar visām pieteiktajām idejām var iepazīties www.jauniesusaeima.lv.

Jauniešu Saeimas vēlēšanās Latvija sadalāma piecos vēlēšanu apgabalos – Rīga, Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale. Kandidātu skaits no katra vēlēšanu apgabala nav ierobežots. Deputātu mandātu sadalījums pa apgabaliem nosakāms, ņemot vērā Latvijas Republikas 12.Saeimas vēlēšanu rezultātus. Jauniešu Saeimā iekļūst 32 kandidāti ar lielāko saņemto balsu skaitu no Rīgas vēlēšanu apgabala, 26 – no Vidzemes, 15 – no Latgales, 14 – no Zemgales un 13 – no Kurzemes vēlēšanu apgabala.

Patlaban Rīgas vēlēšanu apgabalā ar savu ideju 6.Jauniešu Saeimai kandidē 23 jaunieši, Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 13 jaunieši, Latgales – 4, Kurzemes – 9, bet Zemgales vēlēšanu apgabalā – 12 jaunieši.

Par 6.Jauniešu Saeimas deputātiem kļūs 100 populārāko ideju autori, proti, tie jaunieši, par kuru idejām būs saņemts lielākais balsu skaits virtuālajā vēlēšanu platformā. Pieteikties dalībai Jauniešu Saeimā, kā arī balsot par jauniešu piedāvātajām idejām var portālu Draugiem.lv un Facebook.com lietotāji. Balsot par idejām var ikviens šo portālu lietotājs bez vecuma ierobežojuma līdz 3.aprīlim.

Jauniešiem, kuri nav pilngadīgi, jāiesniedz vecāka vai aizbildņa parakstīts apliecinājuma oriģināls, lai viņa ideja varētu tikt publicēta Jauniešu Saeimas mājasalpā www.jauniesusaeima.lv. Apliecinājums iesniedzams personīgi Saeimā vai nosūtāms pa pastu (adrese: Saeimas Sabiedrisko attiecību birojam, Jēkaba iela 11, Rīga, LV-1811) vai ar elektronisko parakstu uz e-pasta adresi info@jauniesusaeima.lv. Apliecinājumu var atrast http://jauniesusaeima.lv/lapa/nolikums.

Jauniešu Saeimas norise ir pietuvināta Latvijas Republikas Saeimas darbam – likumu izstrādes procesam komisijās un Saeimas sēdēs. Tas Jauniešu Saeimas deputātiem ļauj iepazīt likumdevēja darba specifiku, kā arī diskutēt par sev un visai sabiedrībai svarīgiem jautājumiem. 6.Jauniešu Saeima uz sēdi Saeimas namā sanāks 29.aprīlī.

Projektu īsteno Saeima, informatīvi atbalsta sociālais tīkls Draugiem.lv, Latvijas Televīzija un Latvijas Radio.

Sekot projekta aktivitātēm var arī sociālajos tīklos http://www.draugiem.lv/jauniesusaeima/, http://www.facebook.com/projektsjauniesusaeima, https://www.youtube.com/jauniesusaeima un Twitter ― @jauniesusaeima.

Videoaicinājums piedalīties Jauniešu Saeimā: https://www.youtube.com/watch?v=SwhzcdB7VN0.
Amanda Zariņa par projektu: https://www.youtube.com/watch?v=pe3NJLM_tlU&feature=youtu.be

 


Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 22.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde