Lolita Čigāne: sabiedrības dotā uzticība ir vērtība; Ukrainas parlaments nedrīkst kavēt būtisku lēmumu pieņemšanu

(02.03.2016.)

“Latvijas veiksmes atslēga pēc neatkarības deklarēšanas bija straujas reformas un vienprātība nacionālā līmenī par svarīgākajiem valsts attīstības virzieniem. Aicinu arī Ukrainas parlamentu būt vienotam un reformu ceļu iet straujiem soļiem, balstoties uz sabiedrības 2014.gadā doto uzticības mandātu,” uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne, Eiropas Parlamentā Ukrainas nedēļas ietvaros uzrunājot klātesošos par konsensusa veidošanu daudzpartiju vidē no nacionālā parlamenta skatpunkta.

L.Čigāne sacīja, ka jau 1995.gadā Saeimā pārstāvētie politiskie spēki vienojās par reformu veikšanu, lai Latvija varētu kļūt par Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalsti. Līdzīga rakstura vienošanās politiskā līmenī ir bijušas arī citos būtiskos Latvijas jaunāko laiku vēstures posmos, piemēram, pārvarot finanšu un ekonomisko krīzi, ieviešot eiro, kā arī sagatavojot un īstenojot Latvijas pirmo prezidentūru Eiropas Savienības Padomē.

Diskusijā par izpildvaras un lēmējvaras attiecībām L.Čigāne akcentēja parlamentāro uzraudzību. “Sekmīgas politiskās sistēmas funkcionēšanas stūrakmens ir uzticība. Tieši parlamentārieši, kas ir ievēlēti godīgās vēlēšanās, bauda iedzīvotāju uzticību, ko nepieciešams izmantot, veicot valdības darba uzraudzību.”

Savukārt diskusijā par parlamenta atvērtību un caurspīdību L.Čigāne kā veiksmīgu Latvijas parlamenta piemēru minēja projektu “Jauniešu Saeima”, kas tiek īstenots reizi gadā, sniedzot iespēju jauniešiem klātienē mūsu valsts parlamentā izprast likumdevēja darba specifiku un no parlamenta tribīnes uzrunāt vienaudžus par aktuālām tēmām. Darbība Jauniešu Saeimā ir pietuvināta reālajam Saeimas darbam – likumu izstrādes procesam komisijās un Saeimas sēdēs, teica Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja, akcentējot, ka tikšanās klātienē ar deputātiem veicina jauniešu uzticību parlamentam un politikas procesam kopumā.

Eiropas Parlamentā no 29.februāra līdz 2.martam pirmo reizi norisinās Ukrainas nedēļa. Tās ietvaros eiroparlamentārieši un Ukrainas parlamenta deputāti un darbinieki diskutē ar ES valstu nacionālo parlamentu pārstāvjiem par reformu vadību, izpildvaras un lēmējvaras attiecībām, administrācijas lomu, kā arī politisko partiju lomu dialoga, kompromisa un konsensusa veidošanā.


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā