Vēl divas nedēļas atvērta pieteikšanās Jauniešu Saeimai

(26.02.2016.)

Vēl līdz 13.martam jaunieši aicināti kandidēt 6.Jauniešu Saeimas vēlēšanās, piesakot savu ideju par to, kas būtu maināms valstī un kā uzlabot Latvijas sabiedrības dzīvi. Līdz šim visvairāk ideju pieteikts izglītības un zinātnes, kā arī sabiedrības un cilvēktiesību jomā. Pieteikties aicināts ikviens jaunietis vecumā no 15 līdz 20 gadiem, vēlēšanu platformā www.jauniesusaeima.lv reģistrējot savu dalību Jauniešu Saeimas vēlēšanām. 

Lai kandidētu 6.Jauniešu Saeimā, virtuālajā vēlēšanu platformā jāpiesaka ideja, kas kandidātam ir svarīga un kuru būtu nepieciešams risināt valsts līmenī. Idejas iespējams pieteikt kādā no četrām kategorijām: izglītība un zinātne; sabiedrība un cilvēktiesības; aizsardzība un drošība; es un Eiropas Savienība.

Līdz šim ieteikto ideju klāsts aptver jautājumus par reformām vispārējā, kā arī augstākajā izglītībā, veselības uzlabošanu un veselīga dzīvesveida popularizēšanu, jauniešu bezdarba samazināšanu, izmaiņām nodokļu sistēmā u.tml. Ar visām pieteiktajām idejām var iepazīties www.jauniesusaeima.lv.

Jauniešu Saeimas vēlēšanās Latvija sadalāma piecos vēlēšanu apgabalos – Rīga, Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale. Kandidātu skaits no katra vēlēšanu apgabala nav ierobežots. Deputātu mandātu sadalījums pa apgabaliem nosakāms, ņemot vērā Latvijas Republikas 12.Saeimas vēlēšanu rezultātus. Jauniešu Saeimā iekļūst 32 kandidāti ar lielāko saņemto balsu skaitu no Rīgas vēlēšanu apgabala, 26 – no Vidzemes, 15 – no Latgales, 14 – no Zemgales un 13 – no Kurzemes vēlēšanu apgabala.

Par 6.Jauniešu Saeimas deputātiem kļūs 100 populārāko ideju autori, proti, tie jaunieši, par kuru idejām būs saņemts lielākais balsu skaits virtuālajā vēlēšanu platformā. Pieteikties dalībai Jauniešu Saeimā, kā arī balsot par jauniešu piedāvātajām idejām var portālu Draugiem.lv un Facebook.com lietotāji. Līdz 20.martam balsot par idejām var ikviens portālu lietotājs bez vecuma ierobežojuma.

Jauniešu Saeimas norise ir pietuvināta Latvijas Republikas Saeimas darbam – likumu izstrādes procesam komisijās un Saeimas sēdēs. Tas Jauniešu Saeimas deputātiem ļauj iepazīt likumdevēja darba specifiku, kā arī diskutēt par sev un visai sabiedrībai svarīgiem jautājumiem. 6.Jauniešu Saeima uz sēdi Saeimas namā sanāks 29.aprīlī.

Projektu īsteno Saeima, informatīvi atbalsta sociālais tīkls Draugiem.lv, Latvijas Televīzija un Latvijas Radio.

Sekot projekta aktivitātēm var arī sociālajos tīklos http://www.draugiem.lv/jauniesusaeima/, http://www.facebook.com/projektsjauniesusaeima, https://www.youtube.com/jauniesusaeima un Twitter ― @jauniesusaeima.

Videoaicinājums piedalīties Jauniešu Saeimā: https://www.youtube.com/watch?v=SwhzcdB7VN0.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde