Saeimas priekšsēdētāja: šodien vēsturiskā patiesība iegūst arvien lielāku svaru

(27.01.2016.)
Galerija

Šodien, kad vēsture kļuvusi par cīņas lauku arī starptautiskajā politikā un kad mums blakus esošā valstī notiek centieni attaisnot padomju totalitārā režīma noziegumus un ignorēt varai neērtas patiesības, vēsturiskā patiesība iegūst arvien lielāku svaru. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, trešdien, 27.janvārī, uzrunājot klātesošos grāmatas „Aiz šiem vārtiem vaid zeme: Salaspils nometne 1941-1944” atvēršanas pasākumā Latvijas Kara muzejā.

Grāmata par Salaspils nometni tiek laista klajā Starptautiskajā holokausta upuru piemiņas dienā.

Cieņa pret nevainīgu cilvēku upuriem, pret varmācīgi izdzēstām dzīvībām prasa, lai vēstures stāsti būtu patiesi, dokumentos un faktos balstīti, akcentēja Saeimas priekšsēdētāja. “Tieši patiesā vēsture – tāda, kāda tā bija, – atklāj to, kā darbojās nacistiskās Vācijas okupācijas sistēma Latvijā. Salaspils soda nometnes stāsts vienlaikus dzēš arī šodienas propagandā pret Latvijas valsti aktīvi tiražētus mītus,” sacīja I.Mūrniece un pateicās vēsturniekiem par godam paveikto pētniecisko darbu.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka tas ir mūsu morāls pienākums - pieminēt holokausta laikā bojā gājušos, atcerēties un godināt tos, kuri spēja izrādīt līdzjūtību un varonību, glābjot līdzcilvēkus. I.Mūrniece atgādināja, ka viena no iespējām mūsu starptautiskajiem partneriem stāstīt patieso Latvijas vēsturi ir Eiropas Atmiņas un sirdsapziņas platforma un Eiropas Vēstures muzejs, kurā darbojas arī Latvijas pārstāvji.

Vēsturnieku Kārļa Kangera, Ulda Neiburga un Rudītes Vīksnes monogrāfija stāsta par Salaspils nometnes izveidošanu, pārvaldi, ieslodzītajiem, dienas kārtību, darbu, represijām un nometnes likvidēšanu.

Grāmatu izdevusi izdevniecība “Lauku Avīze” sadarbībā ar Salaspils novada pašvaldību un Latviešu Fondu, kā arī Ārlietu ministriju.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157664021083825
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 

 

 


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde