Saeimas komisija noraida tabakas direktīvas sasteigtu pārņemšanu

(20.01.2016.)

“Ierēdņiem ir laiks apzināties, ka Saeimas deputāti nav balsošanas mašīnas, kas bez ierunām apstiprina valdības sagatavotus dokumentus. Neskatoties uz tabakas industrijas spiedienu, kuram acīmredzot bija pakļāvusies arī valdība, jaunais tabakas aprites likums Saeimā netiks virzīts steidzamības kārtā, kā to aicinājis Ministru kabinets. Steidzamību šim likumprojektam šodien neatbalstīja neviens no komisijas deputātiem,” informē Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. 

Saeimas komisija trešdien, 20.janvārī, pirmajā lasījumā skatīja likumprojektu, ar kuru plānots pārņemt tā dēvēto Eiropas Savienības tabakas direktīvu, kas cita starpā paredz jaunas prasības cigarešu iepakojumam. Kā deputātiem šodien skaidroja tabakas ražotāju un tirgotāju pārstāvji, ir nepieciešami vismaz 12 mēneši, lai pielāgotu ražošanu jaunajām prasībām. Iepriekš saražoto produkciju ar vecā parauga dizainu būs iespēja iztirgot gada laikā. 

Lai arī direktīva pieņemta jau pirms teju diviem gadiem, attiecīgais likumprojekts dažādu iemeslu dēļ Saeimā iesniegts tikai pašās 2015.gada beigās, bet par direktīvas spēkā stāšanās datumu noteikts 20.maijs. “Šī diemžēl nav pirmā reize, kad ierēdņi likumu gatavo vairāk nekā gadu, bet deputātiem prasa pieņemt to triecientempā praktiski bez laika pienācīgai apspriešanai. Par šīm situācijām gatavosim atsevišķu vēstījumu jaunajam Valsts kancelejas vadītājam, bet vienlaikus šo tabakas likumu vērtēsim ierastajā kārtībā - rūpīgi un pamatīgi,” uzsver komisijas vadītāja.  

Kā norāda A.Barča, joprojām nav līdz galam izdiskutēts jautājums par elektronisko cigarešu statusu, tāpat nepieciešams rūpīgi izvērtēt arī citus apjomīgā likumprojekta aspektus. 

Vienlaikus komisijas vadītāja norāda, ka vairāki deputāti pauda neizprati par ražotāju vēlmi pēc iespējas ātrāk pieņemt likumu, jo cigarešu iepakojuma dizaina tehniskie parametri ir zināmi jau patlaban. Tās ir direktīvas prasības, kas vienādas visām dalībvalstīm, un tās nav ne iespēju, ne vajadzības mainīt. Turklāt šī prasības tiks iekļautas nevis likumā, bet tam pakārtotajos Ministru kabineta noteikumos. 

Komisija šodien nolēma likumprojektu “Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likums” virzīt izskatīšanai pirmajā lasījumā Saeimas 21.janvāra sēdē, vienlaikus neatbalstot valdības lūgumu skatīt likumprojektu steidzamības kārtā. 

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde