Inese Laizāne: kavēšanās uzlabot bērnu stāvokli Latvijā nav pieļaujama

(19.01.2016.)

„Bērni ir viena no sabiedrības mazāk aizsargātajām grupām. Mums jāaizstāv bērnu intereses un jārūpējas par viņu labklājību. Tādēļ nav pieļaujams, ka mēs gadu no gada secinām, ka aizvien ir jomas, kurās bērnu stāvoklis Latvijā ir vēl tālu no vēlamā. Aiz katra skaitļa šajā ziņojumā ir kāds bērns un kāda salauzta dzīve,” otrdien, 19.janvārī, iepazīstoties ar Ministru kabineta ikgadējo pārskatu par bērnu stāvokli Latvijā, uzsvēra Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne. 

Kā uzsvēra I.Laizāne, augstu vērtējams vairāku nevalstisko organizāciju veikums un iniciatīvas, taču aktīvāka iesaiste nepieciešama arī no valsts institūciju puses. Cilvēktiesību komisija otrdien aicināja visas atbildīgās institūcijas uz aktīvāku rīcību, lai uzlabotu bērnu stāvokli Latvijā.

Cilvēktiesību komisija īpašu satraukumu pauda par dzimumnoziegumiem pret bērniem un nepilngadīgajiem cietušajiem psiholoģiski sarežģīto izmeklēšanas procesu, ko ietekmē arī attiecīgu ekspertu trūkums Latvijā.

Tāpat deputāti norādīja uz nepieciešamību aktīvāk rīkoties, lai ne vien mazinātu nepilngadīgo pastrādāto noziegumu skaitu, bet arī rūpētos par programmām, kā novērst bērnus no atkārtotu noziegumu izdarīšanas.

Pārskats par bērnu stāvokli Latvijā 2014.gadā vēsta, ka, salīdzinot ar 2013.gadu, samazinājies to bērnu skaits, kuri izdarījuši noziedzīgus nodarījumus. 2014.gadā noziedzīgus nodarījumus izdarījuši 826 bērni, bet gadu pirms tam – 1161 bērns. Tāpat attiecīgajā laika periodā no 5792 līdz 4795 samazinājies to bērnu skaits, kuri izdarījuši administratīvos pārkāpumus.

Cilvēktiesību komisija pauda satraukumu par ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo un cietušo bērnu skaita pieaugumu. 2014.gadā ceļu satiksmes negadījumos gājuši bojā 10 bērni, bet ievainoti – 663.

Bažas raisa arī augošais bērnu pašnāvību skaits. 2014.gadā vecuma grupā no 15 līdz 19 gadiem sev dzīvību atņēmuši 15 bērni, kas ir trīsreiz vairāk nekā 2013.gadā.

Lai gan ziņojums vēsta par vairākām satraucošām tendencēm, tajā jāizceļ arī virkne pozitīvu uzlabojumu. 2014.gadā Latvijā fiksēts zemākais zīdaiņu mirstības rādītājs pēdējās desmitgades laikā – 3,9 uz 1000 dzīvi dzimušo.

Tāpat pēdējos gados ievērojams darbs veikts, lai apkarotu smēķēšanu bērnu vidū. 2014.gadā, salīdzinot ar 2011.gadu, vecumā no 13 līdz 15 gadiem tabakas izstrādājumu lietotāju īpatsvars samazinājies par 39 procentiem.

Par pārskata sagatavošanu atbildīga Labklājības ministrija. Tajā apkopota informācija par pozitīvajām un negatīvajām tendencēm 2014.gadā, raugoties uz bērnu stāvokli Latvijā.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā