Saeimā ar svinīgiem pasākumiem atzīmēs barikāžu 25.gadadienu

(18.01.2016.)

Atzīmējot 25 gadus kopš janvāra barikādēm, Saeimā 20.janvārī notiks vairāki pasākumi, godinot neatkarības cīnītājus, kuri 1991.gadā ar nevardarbīgas pretošanās metodēm palīdzēja nosargāt atjaunoto Latvijas valsti. 

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece šajā dienā uz parlamentu aicinājusi 84 barikāžu dalībniekus, kuriem pasniegs pateicības rakstus. Svinīgais pasākums notiks Saeimas Sarkanajā zālē plkst.13.30. 

Pēcpusdienā pie Saeimas nama iedegs ugunskuru, pie kura atmiņās aicināti dalīties barikāžu dalībnieki, tā laika politiskie darbinieki un žurnālisti. Saeimas priekšsēdētāja uzrunās klātesošos un iedegs piemiņas svecītes uz betona blokiem, kas pie Svētā Jēkaba katedrāles sienas saglabājušies no barikāžu laika. Uz šiem betona blokiem ir atjaunoti zīmējumi un uzraksti, kas tolaik rotāja barikādes. Tos atjaunojis Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) rektors Aleksejs Naumovs un LMA Glezniecības katedras vadītājs Andris Vītoliņš, kurš 1991.gadā laikā apgleznoja betona krāvumus, ko tauta Rīgā cēla stratēģiski svarīgu objektu aizsardzībai. 

Klātesošajiem dziedās koris “Ave Sol”, kurš barikāžu dalībniekus uzmundrināja arī pirms 25 gadiem. Visiem būs iespēja sasildīties ar karstu tēju un iestiprināties ar grūbu putru. Atceres pasākums laukumā starp Saeimas namu un Jēkaba katedrāli sāksies plkst. 16.30. 

Plkst.17.00 Saeimas nama Sarkanajā zālē notiks izdevuma “Janvāra hronika. Latvijas Republikas Augstākās padomes barikāžu laika preses relīzes” atvēršanas pasākums. Saeimas izdotajā grāmatā apkopoti Augstākās padomes Preses centra barikāžu laikā izplatītie preses paziņojumi angļu valodā, informējot rietumvalstis par notikumu attīstību Latvijā.  

Grāmatā ietvertas ar rakstāmmašīnu drukātas un ar roku rakstītas preses relīzes, saglabājot oriģinālo rakstību, labojumus un svītrojumus. Katrai no tām pievienots tulkojums latviešu valodā. Kopumā izdevums aptver vairāk nekā 120 Preses centra sagatavotas preses relīzes, kuras caur tā laika politiskā epicentra prizmu veido dokumentālu stāstījumu par mūsu ceļu uz brīvību. 

Plānots, ka grāmatas atvēršanas pasākumā klātesošos uzrunās Saeimas priekšsēdētāja, toreizējās Augstākās padomes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Dainis Īvāns, kā arī izdevuma sastādītājs, toreizējā Preses centra vadītājs Aleksandrs Mirļins. 

Pēc grāmatas atklāšanas Viesu zālē I.Mūrniece uzrunās 1991.gada janvāra barikāžu laikā strādājušos žurnālistus. Svinīgs pasākums tolaik televīzijā, radio un laikrakstos strādājošajiem neatkarības cīnītājiem ir viena no tradīcijām, kas iedibināta 8.Saeimas laikā. 

Piedalīties svinīgajos pasākumos Saeimā 20.janvārī aicināti Augstākās Padomes deputāti, kuri balsoja par neatkarības atjaunošanu, kā arī PSRS Tautas deputāti, kuri atbalstīja neatkarīgas Latvijas ideju.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde