Saeima lems par Latvijas karavīru dalību misijās Mali un Irākā

(13.01.2016.)

Saeima ceturtdien, 14.janvārī, sanāks uz šī gada ziemas sesijas pirmo sēdi, kurā skatīs divus lēmuma projektus par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalību starptautiskās operācijās - ANO vadītajā visaptverošajā stabilizācijas misijā Mali un pretterorisma operācijā Irākā.

Ceturtdienas darba kārtībā iekļauti grozījumi Operatīvās darbības likumā, ko deputāti skatīs otrajā lasījumā. Grozījumi nepieciešami, lai ieviestu lielāku skaidrību regulēja normās, kā arī panāktu efektīvāku noziedzīgu nodarījumu novēršanu, atklāšanu un kriminālsodu izpildes nodrošināšanu.

Saeima skatīs arī likuma grozījumus, kas paredz par administratīvo pārkāpumu bērnam prioritāri piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus. Šobrīd praksē bērniem lielākoties izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu. Likumprojekts nosaka, ka administratīvais sods piemērojams tikai tad, ja audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošana konkrētajā gadījumā nav lietderīga.

Parlaments ceturtdien otrajā lasījumā skatīs arī grozījumus Latvijas Republikas Satversmē, kas atcels Saeimas deputātu neaizskaramību pret administratīvā soda uzlikšanu.

Tāpat otrajā lasījumā deputāti lems par grozījumiem Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā, kā arī Saeimas vēlēšanu likumā. Partijām, kuras vēlas piedalīties Saeimas un Eiropas Parlamenta velēšanās, biedru skaitam ir jābūt vismaz 500, paredz skatāmie grozījumi.

Parlamenta darba kārtībā ir arī 16 komisijām nododamie likumprojekti. To vidū ir likuma grozījumi, kas piešķir tiesības attiecīgo pašvaldību ievēlēt personai, kura konkrētās pašvaldības teritorijā nostrādājusi vismaz pēdējos četrus mēnešus.

Tāpat Saeimai jālemj par likumprojektu, kas precizē tiesiskos pamatus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka atbrīvošanai no amata.

Saeimai ceturtdien jālemj, vai nodot komisijām izskatīšanai likumprojektu, kas paredz paplašināt Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstu loku, kuru finanšu iestādēs var ieguldīt 2.pensiju līmeņa līdzekļus.

Parlamentam jālemj arī par jaunu likumu, kas atbilstoši ES regulējumam noteiks tabakas izstrādājumu pārdošanas, reklāmas un lietošanas ierobežojumus.

Komisijām nododamo likumprojektu vidū ir grozījumi likumā „Par policiju”, kas deleģē Ministru kabinetam noteikt aizturēto, apcietināto un notiesāto personu konvojēšanas kārtību.

Parlamentam jālemj arī par Izglītības likuma grozījumu nodošanu skatīšanai komisijām. Grozījumi precizē Valsts izglītības informācijas sistēmas skaidrojumu, paredzot tajā iekļaut arī informāciju par institūcijām, kuras īsteno pieaugušo izglītības programmas, un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem.

Saeimas 14.janvāra sēdes darba kārtībā iekļauti 28 jautājumi.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde