Saeimas komisija virza likumprojektu 1991.gada barikāžu dalībnieku atbalstam

(12.01.2016.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 12.janvārī, lēma virzīt izskatīšanai parlamentā likumprojektu, kas 1991.gada barikāžu dalībniekiem piešķirs īpašu statusu un nodrošinās īpašu valsts un pašvaldību atbalstu.

„Barikāžu dalībnieki izrādīja drošsirdību un pašaizliedzību, cīnoties par mūsu tautas brīvību. Valsts nedrīkst aizmirst savus brīvības cīnītājus, mums ir jāizrāda pateicība un rūpes cilvēkiem, kuri vēsturiski sarežģītos apstākļos iestājās par Latviju. Daudzi no barikāžu dalībniekiem jau sasnieguši pensionēšanās vecumu, un īpašs valsts atbalsts ir mazākais veids, kādā varam paust pateicību par varonīgo rīcību,” uzsvēra Sociālo un darbu lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Likumprojekts izstrādāts komisijas šim nolūkam izveidotajā darba grupā deputāta Romualda Ražuka vadībā, informē A.Barča.

Barikāžu dalībniekiem paredzēta iespēja pensionēties priekšlaicīgi divus gadus pirms pensijas vecuma sasniegšanas. Pensijas neapliekamo minimumu plānots palielināt līdz 280 eiro.

Tāpat šai iedzīvotāju grupai paredzēts noteikt atvieglojumus medicīniskajā aprūpē un sociālajā rehabilitācijā, paredzot rehabilitācijas pakalpojumu iespējas vienreiz gadā, kā arī 50 procentu atvieglojumus sabiedriskā transporta izmantošanā.

Personas, kurām piešķirts barikāžu dalībnieka statuss, varēs saņemt arī zāļu iegādes kompensāciju Ministru kabineta noteiktajā kārtībā, kā arī tiks atbrīvotas no pacienta iemaksas ārstniecības iestādēs veselības aprūpes pakalpojumu minimuma valsts programmas ietvaros.

Pašvaldības varēs lemt par sociālo garantiju noteikšanu barikāžu dalībniekiem, sava budžeta ietvaros piešķirot nekustamā īpašuma atlaides, kā arī atvieglojumus pašvaldības nodevu maksāšanā vai pakalpojumu saņemšanā.

1991.gada barikāžu dalībnieka statusu piešķirs Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, un tā saņēmējiem izsniegs noteikta parauga apliecību. Lai to saņemtu, personai Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē būs jāiesniedz apliecība par 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmes piešķiršanu vai pateicības raksts 1991.gada barikāžu dalībniekam.

Sociālo un darba lietu komisija likumprojektu „Par 1991.gada barikāžu dalībnieka statusu” iesniegs izskatīšanai Saeimā vienā no tuvākajām parlamenta sēdēm. Lai tas stātos spēkā, likumprojekts parlamentā jāizskata trīs lasījumos.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde