Saeima pilnveido regulējumu, lai novērstu krāpšanos PVN jomā

(17.12.2015.)

Saeima ceturtdien, 17.decembrī, galīgajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā. Likums grozīts, lai pilnveidotu regulējumu un novērstu krāpniecisku darījumu iespēju PVN jomā. 

Ar likuma grozījumiem pilnveidots regulējums attiecībā uz tiem PVN maksātājiem, kuri uzskatāmi par riska personām. Noteikts, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) turpmāk varēs atteikt reģistrēt vai arī izslēgt no nodokļu maksātāju PVN reģistra, ja fiziskā persona būs iekļauta riska personu sarakstā. 

PVN likums papildināts ar regulējumu, kas dod tiesības VID no PVN maksātāju reģistra izslēgt arī nodokļu maksātājus, kas snieguši nepatiesu informāciju par materiāltehniskajām un finansiālajām iespējām veikt saimniecisko darbību vai arī šīs iespējas neatbilst nevienam no norādītajiem saimnieciskās darbības veidiem. No PVN maksātāju reģistra varēs arī izslēgt, ja komersants saskaņā ar Komerclikumu apturējis savu darbību. 

Likuma izmaiņas ļaus VID veikt padziļinātu izvērtējumu un novērst gadījumus, kad reģistrēts nodokļa maksātājs tiek nepamatoti izslēgts no PVN reģistra. VID apkopotie dati liecina, ka šī gada astoņos mēnešos katru mēnesi konstatēti 25 nodokļa maksātāji, kuri vismaz trīs mēnešus pēc kārtas nav deklarējuši ar PVN apliekamus darījumus, taču vēlāk iesniedz deklarāciju, norādot neraksturīgi lielu kopējo darījumu vērtību. 

VID informācija arī liecina, ka šobrīd valstī ir ap 2700 personu, kas PVN likuma izpratnē ir uzskatāmas par riska personām, un valsts budžetā nenomaksātā nodokļa apjoms sasniedz turpat 14 miljonus eiro. VID prognozē, ka pēc šo grozījumu stāšanās spēkā valsts budžetā varētu būt ap vienu miljonu eiro lieli papildu ieņēmumi. 

Izmaiņas PVN likumā rosinātas, lai mazinātu ēnu ekonomikas īpatsvaru, kā arī veicinātu pareizu un godīgu PVN maksāšanu valsts budžetā, iepriekš par grozījumiem atbildīgajā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā akcentēja grozījumu iniciatori Valsts ieņēmumu dienestā. 

 

Saeimas Preses dienests

 

 

 

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde