Cilvēktiesību komisija grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā otrreizējai caurlūkošanai virza bez izmaiņām

(08.12.2015.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien, 8.decembrī, nolēma bez izmaiņām virzīt otrreizējai caurlūkošanai Saeimā grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā. 

Par likumprojekta virzību atbildīgajā Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā deputāti balsojot noraidīja ierosinājumu izslēgt iepriekš 29.oktobrī atbalstītos grozījumus likuma pārejas noteikumos, kas paredz, ka radio programmām, kuru apraides atļaujā noteikts, ka radio programmas daļa valsts valodā nedrīkst būt mazāka par 51 procentu, sākot no 2016.gada 1.janvāra, jābūt izplatītām pilnībā valsts valodā. 

Pašreizējais regulējums paredz, ka radio programmām, kuru apraides atļaujā noteikts, ka radio programmas daļa valsts valodā nedrīkst būt mazāka par 50 procentiem, sākot no 2016.gada 1.janvāra, jābūt izplatītām pilnībā valsts valodā. 

Tādējādi likuma grozījumi, ko Saeima trešajā lasījumā pieņēma 29.oktobrī un kuru otrreizēju caurlūkošanu Saeimā ir prasījis Valsts prezidents Raimonds Vējonis, mīkstina likuma nosacījumus un samazina to programmu skaitu, kuras pēc 2016.gada 1.janvāra ir jāizplata latviešu valodā. 

Motivētā rakstā Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei Valsts prezidents paudis, ka grozījumi pieņemti, neievērojot labas likumdošanas principu un lemjot par sasteigtu risinājumu valstiskumam un sabiedrībai būtiskā jautājumā. Tāpat Valsts prezidents uzsvēris, ka Saeima nav veikusi pienācīgu lēmumu ietekmes izvērtējumu – grozītas likuma normas, kas vēl pirms gada pieņemtas ar skaidri definētiem mērķiem stiprināt latviešu valodas konstitucionālo statusu un tās lomu kultūrvidē. 

Apspriežot jautājumu par retranslēto ārvalstu programmu īpatsvaru elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmās, Kultūras ministrijas pārstāvji šodien pauda viedokli - ir svarīgi, ka ne mazāk kā 90 procentiem programmas satura ir jābūt radītam Latvijā. 

Plānots, ka Saeima grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā otrreiz caurlūkos 17.decembrī.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 22.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde