Saeima rīt lems par piekrišanu palielināt nacionālās aviokompānijas "airBaltic" pamatkapitālu

(02.12.2015.)
Galerija

Saeima ceturtdien, 3.decembrī, lems par piekrišanu palielināt nacionālās aviokompānijas airBaltic pamatkapitālu. Attiecīgu lēmuma projektu iekļaut rītdienas Saeimas sēdes darba kārtībā lūgusi Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Lēmuma projekts paredz atļaut finanšu ministram palielināt noteikto apropriāciju Satiksmes ministrijai līdz 80 000 000 eiro akciju sabiedrības “Air Baltic Corporation” pamatkapitāla palielināšanai pēc akcionāra līguma parakstīšanas.

Parlaments rīt lems arī par termiņa pagarināšanu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalībai NATO vadītajā operācijā Afganistānā. Saeima skatīs lēmuma projektu, kas paredz Latvijas karavīru dalību starptautiskajā operācijā pagarināt līdz 2016.gada 31.decembrim.

Deputāti galīgajā lasījumā skatīs arī par steidzamiem atzītos grozījumus Izglītības likumā, kas deleģē Ministru kabinetam noteikt vienotu metodiku, pēc kuras pašvaldības nosaka izmaksas viena bērna pirmsskolas izglītības programmas ieguvei. 

Trešajā lasījumā deputāti rīt skatīs grozījumus valsts robežas likumā, paredzot virkni precizējumu attiecībā uz robežas drošību un šķērsošanu, kā arī nosakot pienākumus robežsargiem saistībā ar Eiropas Savienības (ES) regulas ieviešanu.

Deputāti galīgajā lasījumā lems arī par grozījumiem Militārā dienesta likumā, lai NBS no nākamā gada janvāra pilnībā pārņemtu rekrutēšanas funkciju.

Tāpat sēdes darba kārtībā galīgajā lasījumā iekļauti grozījumi Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā. Grozījumi paredz, ka Nodarbinātības valsts aģentūras vakanču portālā būs jāpublicē informācija par izsludinātajiem konkursiem uz brīvajām darbavietām valsts un pašvaldības iestādēs un to uzņēmumos.

Otrajā lasījumā deputāti ceturtdien skatīs grozījumus Kriminālprocesa likumā, kas paredz uzlabot noziedzīgos nodarījumos cietušo personu aizsardzību. Ar likuma izmaiņām tiesības uz aizsardzību apdraudējuma gadījumā paredzētas ne tikai cietušajiem, bet arī viņu tuviniekiem. Deputātiem otrajā lasījumā jāskata arī grozījumi Kriminālprocesa likumā, kas apcietinātajiem paredz plašākas tiesības saņemt advokāta palīdzību un sazināties.

Tāpat Saeima otrajā lasījumā lems par grozījumiem Enerģētikas likumā, kas paredz ieviest ES prasības attiecībā uz ēku energoefektivitāti.

Parlamentā rīt pirmajā lasījumā skatīs grozījumus Elektronisko sakaru likumā, kas paredz piešķirt kompensācijas par zemes īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumu elektronisko sakaru pārbūves vai būvniecības dēļ.

Deputātiem pirmajā lasījumā jālemj arī par grozījumiem, kas pašvaldībām uzliks pienākumu pamestus nolietotus transportlīdzekļus pārvietot uz speciālu stāvvietu.

Darba kārtībā pirmajā lasījumā iekļauti arī grozījumi Tūrisma likumā, kas paredz Tūrisma attīstības valsts aģentūru pievienot Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai, tā pilnveidojot tūrisma nozares pārvaldību.

Tautsaimniecības komisija lūgusi Saeimu rītdienas darba kārtībā iekļaut grozījumu Publisko iepirkumu likumā, kas paredz, ka iepirkumu procedūras drīkstēs nepiemērot zinātnisko ekspertu pakalpojumiem.

Rītdienas darba kārtībā ir vairāki komisijām nododamie likumprojekti. To vidū ir likumprojekts „Par Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas Satversmi”, kas paredz Rēzeknes Augstskolu pārdēvēt par Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju.

Saeima lems arī par to, vai nodot izskatīšanai Budžeta komisijā grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā, kas, pilnveidojot regulējumu attiecībā uz nodokļa maksātājiem, kas uzskatāmi par riska personām, paredz ierobežot krāpniecisku darījumu iespējas, tostarp novērst nodokļa nemaksāšanu.

Saeimas 3.decembra sēdes darba kārtībā iekļauts 21 jautājums.

Ceturtdien pulksten 17.00 Saeimas Sēžu zālē paredzēta ministru atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde