Zanda Kalniņa-Lukaševica pauž atbalstu speciālā tribunāla Krievijas saukšanai pie atbildības izveidošanai Eiropas Padomes paspārnē

(26.06.2024.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētājas biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica trešdien, 26.jūnijā, Strasbūrā piedalījās asamblejas vasaras sesijas centrālajās debatēs par atbalstu Ukrainai. Asambleja izskatīja trīs rezolūcijas, kas tostarp pauž atbalstu speciālā tribunāla Krievijas saukšanai pie atbildības izveidei, balstoties uz īpašu līgumu starp Eiropas Padomi un Ukrainu.

“Jāstiprina sankcijas, jākonfiscē Krievijas valsts iesaldētie aktīvi, tos novirzot Ukrainas atjaunošanai, un Eiropas Padomei kopā ar starptautiskajiem partneriem jāizveido speciālais tribunāls, lai sodītu Krievijas pastrādātās agresijas noziegumu pret Ukrainu īstenotājus,” 46 valstu parlamentāriešiem pauda Saeimas priekšsēdētājas biedre.

“Pozitīvi vērtēju ierosinājumu izveidot speciālo tribunālu Eiropas Padomes paspārnē. Svarīgi, lai tas saņem starpreģionu atbalstu un spēj saukt pie atbildības galvenos agresijas nozieguma izdarītājus. Latvijai ir ārkārtīgi svarīgi, lai speciālais tribunāls būtu efektīvs, nepieļautu nesodāmību, nodrošinātu taisnīgumu Ukrainai un kalpotu kā preventīvs līdzeklis turpmāku agresijas noziegumu novēršanai, kā arī aizsargātu noteikumos balstītu starptautisko kārtību,” uzsvēra Z.Kalniņa-Lukaševica.

Savukārt attiecībā uz iesaldētajiem Krievijas valsts aktīviem, Eiropas Padome ir izveidojusi zaudējumu reģistru, un, lai nodrošinātu tā efektīvu darbību, tika pieņemti Rīgas principi. Ar šo ziņojumu un iepriekš apstiprināto ziņojumu par atbalstu Ukrainas atjaunošanai ir izstrādāts tiesisks pamats, kā iesaldētos Krievijas valsts aktīvus likumīgi nodot Ukrainai. Tagad tas ir atkarīgs no dalībvalstu valdību gribas un drosmes to īstenot, tostarp pieņemot lēmumu par reāla kompensāciju mehānisma izveidi, sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica.

“Kas attiecas uz kultūras identitātes izdzēšanu un rusifikācijas politiku – diemžēl tās ir Krievijas ierastās prakses, kuras arī mana valsts ir piedzīvojusi okupācijas periodā un gadsimtiem iepriekš. Patiešām, kā uzsvērts asamblejas izstrādātajā rezolūcijā, – Krievijas Federācija izmanto kultūras tīrīšanu kā kara ieroci plašākā galējas vardarbības kampaņā,” diskusijā par izstrādātajām rezulūcijām pasvītroja Z.Kalniņa-Lukaševica.

Savukārt otrdien, 25.jūnijā, Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja ievēlēja jauno Eiropas Padomes ģenerālsekretāru Alēnu Bersē (Alain Berset). Saeimas priekšsēdētājas biedre sveica jaunievēlēto Eiropas Padomes augstāko amatpersonu, novēlot stiprināt cilvēktiesības un demokrātiju un turpināt stingri atbalstīt Ukrainu.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 29.jūnijā