Ojārs Ēriks Kalniņš: gandarījums par pilsoniskās sabiedrības izveidošanos Ukrainā

(24.11.2015.)

“Vizītē Kijevā pārliecinājāmies – Ukrainā kopš Maidana ir izveidojusies pilsoniskā sabiedrība, kas apzinās reformu nepieciešamību un aktīvi iesaistās to īstenošanā. Mums ir jāatbalsta tās proaktivitāte, lai cilvēkiem neiestātos nogurums,” otrdien, 24.novembrī, informē Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš, kurš patlaban kopā ar komisijas delegāciju vizītē uzturas Ukrainas galvaspilsētā Kijevā.

Tiekoties ar nevalstisko organizāciju “Reanimācijas Reformu Pakete” pārstāvjiem, kas apvieno vairākus simtus ekspertu, guvām pārliecību par sabiedrības entuziasmu, kas dod cerību – Ukrainā sāktās reformas neapstāsies valsts iestāžu koridoros, akcentē O.Ē.Kalniņš. Viņš arī norāda – Ukrainas sabiedrība apzinās, ka ar protesta akcijām un iziešanu ielās nepietiek un ir jāiesaistās pārmaiņu īstenošanā.

“Tāpat, uzturoties Ukrainā, saņēmām pateicību no amatpersonām par Latvijas nemainīgo atbalstu šai Austrumu partnerības valstij, tostarp starptautiskā līmenī. Vienlaikus saņēmām aicinājumu līdztekus citām starptautiskajām aktualitātēm nenovērst skatienu no situācijas Ukrainā,” uzsver Ārlietu komisijas priekšsēdētājs.

Vizītes ietvaros Ārlietu komisijas delegācija tikās ar Ukrainas parlamenta Ārlietu komitejas priekšsēdētāju Gannu Hopko (Hanna Hopko) un Eiropas integrācijas lietu komitejas locekļiem, kā arī ar Ārlietu ministrijas pārstāvjiem, Eiropas Savienības delegācijas Kijevā vadītāju, vēstnieku Janu Tombinski (Jan Tombinski), EDSO Novērošanas misijas novērotāju no Latvijas Māri Bružu un NATO Sakaru biroja vadītāju Aleksandru Viņņikovu (Alexander Vinnikov). Tāpat Ārlietu komisijas delegācija tikās ar Ukrainas pareizticīgās baznīcas garīdzniekiem.

Vizītē Kijevā uzturas arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja vietnieks Rihards Kols un Ārlietu komisijas sekretārs Sergejs Potapkins.

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā