Baltijas valstu deputāti Viļņā spriedīs par sadarbību transporta, veselības, kiberdrošības un aizsardzības jomā

(19.11.2015.)

Baltijas Asamblejas (BA) Latvijas delegācijas pārstāvji no 19. līdz 20.novembrim Lietuvas galvaspilsētā Viļņā piedalīsies BA 34.sesijā, kur kopā ar kolēģiem spriedīs par progresu kopīgo reģionālo transporta un infrastruktūras projektu īstenošanā, Baltijas valstu sadarbību kiberdrošības un kiberaizsardzības jomā, kopīgo veselības projektu īstenošanu, kā arī sadarbību aizsardzības un drošības jomā un citiem jautājumiem.

Sesiju atklās Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja Loreta Graužiniene (Loreta Graužinienė), Igaunijas parlamenta priekšsēdētājs Eiki Nestors (Eiki Nestor) un Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Latvijas delegāciju vadīs BA viceprezidents Jānis Vucāns, un uz Viļņu dosies arī delegācijas vadītāja vietnieks Romualds Ražuks un delegācijas locekļi Jānis Ādamsons, Kārlis Krēsliņš, Atis Lejiņš, Imants Parādnieks, Veiko Spolītis, Zenta Tretjaka un Juris Viļums.

Triju Baltijas valstu parlamentārieši Viļņā, runājot par sadarbību transporta un infrastruktūras jomā, īpašu uzmanību iecerējuši veltīt Rail Baltica un Via Baltica projektiem. Tāpat deputāti spriedīs par partnerības līgumu par vienotiem zāļu un medicīnas ierīču iepirkumiem un Eiropas Savienības (ES) iekšējo drošību, skatot ārējās un iekšējās dimensijas sazobi sabiedrības aizsardzībai.

BA sesijas ietvaros notiks arī komiteju sēdes. Parlamentārieši strādās BA Izglītības, zinātnes un kultūras komitejā, Ekonomikas, enerģētikas un inovācijas komitejā, Tieslietu un drošības komitejā, Dabas resursu un vides komitejā, Labklājības komitejā, kā arī Budžeta un kontroles komitejā. 

Sesijas noslēgumā plānots pieņemt BA 34.sesijas Nobeiguma dokumentu, rezolūciju, kā arī ievēlēt BA prezidentu, viceprezidentu un komiteju vadību nākamajam gadam. 

BA sesijas ietvaros sasaukta arī parlamentu un izpildvaras sadarbības platforma – 21.Baltijas Padome, kurā klātesošos uzrunās BA prezidente Ģiedre Purvaneckiene (Giedrė Purvaneckienė), Baltijas Ministru padomes Sadarbības padomes priekšsēdētājs, Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs (Linas Linkevičius), Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Igaunijas ārlietu ministre Marina Kaljuranda (Marina Kaljurand).

Sesijas ietvaros notiks arī tradicionālā BA balvu pasniegšanas ceremonija. Balva literatūrā šogad piešķirta latviešu rakstniekam Mārim Bērziņam par romānu „Svina garša”. BA balvu mākslā pasniegs lietuviešu diriģentam Modestam Pitrenam (Modestas Pitrėnas) par radošajiem centieniem, kas stiprina Baltijas valstu kultūru mijiedarbību, uzstājoties koncertvietās un teātros Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Savukārt balvu zinātnē saņems Eva Klarita Petai (Eva-Clarita Pettai) un Vello Petai (Vello Pettai) no Igaunijas par monogrāfiju “Transitional and Retrospective Justice in the Baltic States”.

Informācija par BA:
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienaskārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā