Saeima festivālā “Staro Rīga 2015” iepazīstinās ar stāstu par Latvijas brīvības ceļu

(18.11.2015.)

Gatavojoties nākamgad gaidāmajai Latvijas neatkarības de facto atjaunošanas 25.gadadienai un esot ceļā uz mūsu valsts simtgadi, Saeima šogad festivāla „Staro Rīga 2015” līdzdalības akcijā piedāvās audiovizuālu stāstu “Brīvības ceļš”, aicinot pasākuma apmeklētājus interaktīvā grāmatā pāršķirstīt mūsu valsts jaunāko laiku vēstures lappuses.

Valstij nozīmīgos brīžos pārdomājam, kas mūs ir veidojis par tiem, kas esam. Šodienas Latvija ir atdzimusi mūsu valsts brīvības ceļā, un ir būtiski to neaizmirst. Interaktīvā grāmatā varēs aplūkot ainas no Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas deklarācijas parakstīšanas un Barikāžu laika, kā arī Latvijas konstitucionālā likuma pieņemšanas foto un video formātā. Grāmatas lappuses varēs aktivizēt ar digitālas pults palīdzību.

Audiovizuālā stāsta mākslinieciskais noformējums tapis sadarbībā ar Pēteri Brīniņu.

Parlaments iepazīstināšanu ar Latvijas jaunāko laiku vēsturi aizsāka atvērto durvju dienā, Saeimā piedāvājot aplūkot ekspozīciju “Brīvības ceļš”. Tās ietvaros skolēniem bija iespēja pārbaudīt zināšanas par Latvijas ceļu uz neatkarības atjaunošanu, saliekot puzles.

Saeima pateicas par atbalstu ekspozīciju tapšanā atmodas laika aktīvistam, Saeimas deputātam Romualdam Ražukam, profesoram Tālavam Jundzim un konstitucionālo tiesību ekspertam Jānim Plepam, kā arī Latvijas Tautas frontes muzejam un Barikāžu muzejam.

Apmeklētāji festivāla “Staro Rīga 2015” līdzdalības akcijas Saeimas ekspozīciju varēs aplūkot no 18. līdz 21.novembrim ik vakaru no pulksten 18.00 līdz 23.00. Latvijas parlaments šajā gaismas festivālā piedalās jau piekto gadu pēc kārtas.

Festivāla „Staro Rīga 2015” devīze ir „Gaismu sauca… Latvijas māju sajūtu meklējot”. Festivālā būs skatāmas četras gaismu instalāciju programmas: pamatprogramma “Latvijas māju sajūtu meklējot”, starptautiskā projekta „Baltijas gaismas ķēde” darbu programma, līdzdalības akcijas “Rīgas karnevāls” gaismas instalācijas un aizvadītajā gadā sāktā ārvalstu gaismas festivālu starptautiskā programma. Gaismas festivāls “Staro Rīga” notiks astoto gadu.




Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde