Pilsonības komisija iztaujā PMLP par patvēruma meklētāju uzņemšanu Latvijā

(11.11.2015.)

Šogad patvērumu Latvijā lūgušas 317 personas, no kurām bēgļa statuss piešķirts četrām, bet alternatīvais statuss – 20. Par to trešdien, 11.novembrī, Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde deputātus informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieka vietniece Maira Roze.

Komisija uz sēdi bija aicinājusi PMLP un Iekšlietu ministrijas pārstāvjus, lai iztaujātu par pēdējā laika tendencēm, kas saistītas ar patvēruma pieprasīšanu Latvijā.

Pēdējā laikā patvērumu Latvijā visvairāk lūguši Irākas, Vjetnamas, Ukrainas, Afganistānas un Gruzijas valstspiederīgie, deputātiem sacīja M.Roze. Patlaban patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā “Mucenieki” uzturas 104 cilvēki, informēja PMLP priekšnieka vietniece.

Deputāti interesējās, vai PMLP rīcībā ir informācija par cilvēkiem, kas saņēmuši bēgļa vai alternatīvo statusu, proti, vai viņi uzturas Latvijā un kādi ir viņu dzīves apstākļi. M.Roze sacīja, ka PMLP nav šāda informācija, jo iestādes kompetencē nav šo cilvēku integrācija.

Sēdē deputāti aicināja atbildīgās institūcijas atbildīgi gatavoties patvēruma meklētāju uzņemšanai Latvijā un apzināt riskus, lai nepieļautu to īstenošanos dzīvē.

Kopš 1998.gada patvērumu Latvijā pavisam lūgušas 1757 personas, no kurām bēgļa statuss piešķirts 69, bet alternatīvais statuss – 145, liecina PMLP informācija.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā