Saeima skatīs Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas galaziņojumu

(04.11.2015.)

Saeima ceturtdien, 5.novembrī, skatīs Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sagatavoto galaziņojumu, kurā izvērtētas šo traģēdiju veicinošas nepilnības valsts un pašvaldību iestāžu darbā un normatīvajā regulējumā, kā arī sniegti priekšlikumi uzlabojumiem. Parlamentārās izmeklēšanas komisija darbu sāka 2014.gada 27.novembrī. 

Galīgajā lasījumā Saeima rīt lems par jaunu likumu, kas noteiks fizisko personu identifikācijas prasības elektronisko pakalpojumu saņemšanai. 

Tāpat galīgajā lasījumā rītdien ir Jūras vides aizsardzības un pārvaldības likuma grozījumi, kas paredz noteikt, ka niršanai noteiktā teritorijā jūrā, kurā atrodas kuģu vraki vai nogrimuši priekšmeti, kas rada apdraudējumu jūras videi, kultūrvēsturiskām vērtībām, valsts drošībai, cilvēka veselībai un dzīvībai, fiziskai personai būs jāsaņem atļauja un jāsamaksā par to valsts nodeva. 

Otrajā lasījumā deputāti lems par valsts robežas likuma grozījumiem, lai precizētu robežu šķērsošanas kārtību kravu pārvadātājiem un varētu ieviest Eiropas robežu uzraudzības sistēmu, un grozījumiem Latvijas un Baltkrievijas pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējo braucienu vienkāršotajā kārtībā. 

Tāpat otrajā lasījumā ir izmaiņas Militārā dienesta likumā, lai Nacionālie bruņotie spēki no nākamā gada varētu pilnībā pārņemt rekrutēšanas funkciju. 

Skatīšanai otrajā lasījumā sagatavoti arī Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likuma un Civilprocesa likuma grozījumi, kas valsts atbalstu paredz sniegt arī administratīvajās lietās, personai pārsūdzot bāriņtiesas lēmumu par bērnu tiesību un tiesisko interešu aizsardzību. 

Tāpat rīt otrajā lasījumā Saeima lems par Vidzemes Augstskolas Satversmes grozījumiem, kas nepieciešami, lai nodrošinātu augstskolas darbības nepārtrauktību, Satversmes atbilstību Augstskolu likumā noteiktajam tiesiskajam regulējumam, kā arī precizētu ar izglītības iestādi un tās lēmējinstitūciju veicamo darbību un augstskolas struktūras izmaiņām saistītus jautājumus. 

Rītdienas sēdē otrajam lasījumam sagatavoti arī Enerģijas dzērienu aprites likuma grozījumi, ar kuriem plānots aizliegt enerģijas dzērienus pārdot jauniešiem vecumā līdz 18 gadiem. 

Konceptuāli Saeima rīt lems par 13 likumprojektu tālāko virzību. To vidū pašvaldību likuma grozījumi, kas paredz obligātu revīzijas komisiju izveidošanu republikas pilsētu domēs, un arī likuma grozījumi, kas paredz administratīvo pārkāpumu lietās bērnam primāri piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus. 

Pirmajā lasījumā rīt darba kārtībā ir arī vairāku likumu grozījumi, kas nepieciešami, lai Latvijai būtu tiesisks pamats noteikt nacionālās sankcijas. Tas nepieciešams, lai panāktu mieru vai novērstu starptautiskos noziegumus vai cilvēktiesību pārkāpumus ārpus Latvijas teritorijas, novērstu kaitējumu Latvijas ārpolitiskajām interesēm vai nacionālajai drošībai, kā arī cīnītos pret starptautisko terorismu vai masveida iznīcināšanas ieroču izgatavošanu, glabāšanu, pārvietošanu, lietošanu vai izplatīšanu. 

Vēl pirmajā lasījumā deputāti skatīs grozījumus Krimināllikumā, kas paredz bargākus sodus par naudas viltošanu. 

Saeima rīt arī lems, vai izskatīšanai komisijās nodot Elektronisko sakaru likuma grozījumus, kas paredz iespēju zemju īpašniekiem prasīt atlīdzību, ja viņu īpašuma tiesības ierobežotas saistībā ar elektronisko sakaru būvēm. Tāpat komisijām plānots nodot grozījumus likumā “Par tiesu varu”, kas paredz veicināt tiesu darba atklātumu un tiesu varas neatkarību. 

Rītdienas darba kārtībā ir arī Saeimas lēmuma projekts par piekrišanu deputāta Gunta Belēviča saukšanai pie administratīvās atbildības. Saeimas mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lūgusi parlamenta darba kārtībā iekļaut vēl vienu lēmuma projektu par piekrišanu G.Belēviča saukšanai pie administratīvās atbildības. 

Saeimas sēdē arī plānots izskatīt parlamentārās izmeklēšanas komisijas par bankas “Citadele” pārdošanu lūgumu pagarināt komisijas darbības termiņu līdz šī gada 18.decembrim. 

Saeimas 5.novembra sēdes darba kārtībā iekļauti 36 jautājumi.   

Ceturtdien pulksten 17.00 Saeimas Sēžu zālē paredzēta ministru atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde