Deputāti: ES fondu finansējums zinātnei un uzņēmējdarbībai nedrīkst piedzīvot pārrāvumu

(25.09.2015.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas un Ilgtspējīgas attīstības komisijas kopsēdē piektdien, 25.septembrī, deputāti atzinīgi novērtēja Eiropas Savienības (ES) fondu ievērojamo ieguldījumu Latvijas tautsaimniecības attīstībā un vienojās par tālāku iesaisti, lai plānošanas periodā nepieļautu finansējuma pārrāvumu.

„Deputāti šodien kopumā atzinīgi vērtēja iepriekšējā plānošanas perioda norisi. Plānošana nākamajam periodam notiek efektīvi, taču pastāv vairāki konkrēti riski. No tiem īpaši jāizceļ jautājums par finansējumu jaunajiem zinātniekiem un uzņēmējdarbības atbalstam,” uzsvēra Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

Kā norādīja L.Čigāne, zinātnes un inovācijas jomas projektos, kā arī uzņēmējdarbības atbalsta projektos pastāv lielākais risks iespējamam investīciju pārrāvumam starp 2007-2013.gada un 2014.-2020.gada plānošanas periodiem.

Finanšu ministrija (FM) šodien sēdē iepazīstināja Eiropas lietu komisijas deputātus ar progresu ES fondu ieviešanā, uzsverot, ka iepriekšējā periodā plānotie rezultāti un mērķi tiks sasniegti vai pat pārsniegti.

Kohēzijas politikas fondi Latvijā periodā no 2014. līdz 2020.gadam darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” ietvaros aptver visu Latvijai piešķirto Eiropas Sociālā fonda, Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Kohēzijas fona finansējumu – kopā 4,4 miljardus eiro ES budžeta finansējuma, informē FM.

No 2014.-2020.gadam noteiktajiem deviņiem prioritārajiem virzieniem lielākais finansējums – 1 159,8 miljoni eiro jeb 26 procenti no kopējā finansējuma – paredzēts ilgtspējīgas transporta sistēmas jomas attīstībai. 623,1 miljons eiro (14 procenti no kopējā) paredzēts vides aizsardzības un resursu izmantošanas efektivitātes jomai, bet 516 miljoni (12 procenti no kopējā) – izglītības, prasmju un mūžizglītības jomai.

Kohēzijas politika ir svarīgākā ES ieguldījumu politika. Tās mērķis ir palīdzēt radīt jaunas darbavietas, atbalstīt uzņēmumu konkurētspēju, ekonomikas izaugsmi, ilgtspējīgu attīstību un uzlabot iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Kohēzijas politika vērsta uz visiem ES reģioniem un pilsētām.

 

Saeimas Preses dienests

 

 

Sestdien, 20.jūlijā