Saeima atbalsta likumprojektu, kas parlamentam deleģē skatīt visus ar bēgļu pārvietošanu saistītos jautājumus

(24.09.2015.)

Parlaments skatīs visus jautājumus, kas attiecas uz bēgļu un patvēruma meklētāju pārvietošanu uz Latviju, paredz ceturtdien, 24.septembrī, pirmajā lasījumā Saeimā atbalstītie grozījumi Patvēruma likumā. Pagājušajā nedēļā Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija noraidīja minēto likumprojektu, izskanot plašām diskusijām par nepilnībām deputātu iesniegto grozījumu redakcijā.

Ierosinātie grozījumi Patvēruma likumā noteic, ka parlaments pieņem lēmumus visos jautājumos, kas attiecas uz bēgļu un patvēruma meklētāju pārvietošanu uz Latviju no citām dalībvalstīm vai no trešajām valstīm, kā arī jautājumos, kas ar to tieši vai netieši saistīti. Tāpat likumprojektā norādīts, ka Ministru kabinets lēmumus šajos jautājumos varētu pieņemt tikai tajā apjomā, kādā to deleģējusi Saeima.

Cilvēktiesību komisijas 16.septembra sēdē diskusiju izsauca tas, vai šādi precizējumi jāiekļauj tieši Patvēruma likumā. Tāpat deputāti pauda šaubas, vai šādi grozījumi likumdošanā vispār nepieciešami, jo Eiropas lietu komisija pārstāv Saeimas viedokli ES jautājumos un apstiprina Latvijas nacionālo pozīciju.

Arī pārstāvji no Iekšlietu ministrijas aicināja grozījumus noraidīt, norādot uz nepilnībām likumprojekta redakcijā. Atsaucoties uz līgumu par Eiropas Savienību (ES), ministrijas pārstāvji uzsvēra, ka grozījumi paredzētu Saeimai vēlreiz apstiprināt tās saistības, ko Latvija ir uzņēmusies, iestājoties ES.

Saeimas Juridiskā biroja pārstāvji norādīja, ka grozījumu redakcija būtu jāmaina, un vienlaikus uzsvēra parlamenta tiesības lemt par patvēruma politikas jautājumiem.

Likumprojekta autori uzsver, ka jautājums par bēgļu un patvēruma meklētāju uzņemšanu ir valstiski nozīmīgs un to nedrīkst balstīt tikai uz Ministru kabineta lēmuma pamata. Pēc grozījumu ierosinātāju domām tas atzīstams par Saeimā izlemjamu valsts politikas jautājumu.

 

Saeimas Preses dienests

 

 

 

 

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde