Eiropas lietu komisija apstiprina nacionālo pozīciju bēgļu jautājumā

(18.09.2015.)

Saeimas Eiropas lietu komisija pēc garām un smagām debatēm piektdien, 18.septembrī, apstiprināja nacionālo pozīciju saistībā ar bēgļu uzņemšanu, tādā veidā demonstrējot spēju konstruktīvi iesaistīties un apliecināt savu ieguldījumu kopējā solidaritātē Eiropai ārkārtas situācijas risināšanā, norādīja komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

„Varu izteikt patiesu gandarījumu, ka galu galā mēs radām iespēju deputātiem izmantot ļoti būtiskās demokrātiskās kontroles tiesības – izteikties par nacionālajām pozīcijām, tās mainīt vai apstiprināt -, tādējādi dodot būtisku ieguldījumu nacionālās pozīcijas formulēšanā,” uzsvēra L.Čigāne.

Vairāki deputāti pauda bažas par patvēruma meklētāju uzņemšanas plāna ietekmi uz valsts budžetu, kā arī norādīja uz potenciālo apdraudējumu Latvijas drošībai.

Eiropas lietu komisija veica vairākas redakcionālas izmaiņas un labojumus valdības apstiprinātajā pozīcijā. Veiktie labojumi nemaina pozīcijas pamatdomu. Pozīcija paredz atbalstīt papildu 526 patvēruma meklētāju uzņemšanu Latvijā.

Eiropas Savienības Tieslietu un iekšlietu ministru padomē 22.septembrī paredzēts lemt par papildu 120 tūkstošu meklētāju uzņemšanu savienībā. Ņemot vērā jau iepriekš lemto, kopumā Latvijā uzņemtu 776 patvēruma meklētājus.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā