Deputāti rītdien galīgajā lasījumā lems par aizsargātā elektrības lietotāja statusu 1.grupas invalīdiem un ģimenēm ar bērniem invalīdiem

(16.09.2015.)

Ceturtdien, 17.septembrī, Saeima galīgajā lasījumā skatīs Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumus. Tie paredz, ka ģimene, kuras aprūpē ir bērns invalīds, kā arī pirmās grupas invalīdi saņems aizsargātā lietotāja statusu un par elektrību maksās mazāk. 

Galīgajā lasījumā rītdienas Saeimas sēdē ir iekļauti arī likuma grozījumi, lai pilnveidotu personas kredītspējas vērtēšanai nepieciešamo ziņu pieejamību - nodokļu un nodevu likumā Valsts ieņēmumu dienestam plānots noteikt pienākumu sniegt informāciju kredītinformācijas birojam par nodokļu maksātāja ienākumiem. 

Lai novērstu situācijas, kad parlamentārās izmeklēšanas komisiju ziņojumi netiek izskatīti Saeimas sēdē, ja to nav parakstījis kāds no komisijas locekļiem, galīgajā lasījumā Saeima lems par likuma grozījumiem, kas paredz izmeklēšanas komisijas galaziņojumus turpmāk pieņemt ar komisijas locekļu absolūto balsu vairākumu. 

Konceptuālai izlemšanai rītdienas parlamenta sēdes darba kārtībā iekļauti 13 likumprojekti. Saeimai jālemj, vai ieviest vairākas jaunas nodevas, tostarp par atļauju atrakt un pāršķirot slēgtas vai rekultivētas atkritumu izgāztuves un par komersantu apvienošanās izvērtēšanu, ko paredz Konkurences likums. 

Saeimai arī jālemj par ierosinājumu atteikties no arhīva speciālistu sertifikācijas, par to, vai atbalstīt ierosinājumu no 2017.gada atteikties no personas koda un ieviest identifikācijas kodu, kā arī par stingrāku prasību ieviešanu, atjaunojot autovadītāja tiesības.   

Tāpat konceptuāli Saeima lems par Sodu izpildes kodeksa grozījumiem, kas paredz cietušos informēt par notiesātā atbrīvošanu vai izbēgšanu no cietuma, un par grozījumiem Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas paredz ikvienai personai līdz 18 gadu vecumam kriminālprocesā noteikt visas nepilngadīgo tiesības. 

Savukārt, lai nodrošinātu valsts juridisko palīdzību arī gadījumos, kad persona pārsūdz bāriņtiesas lēmumu par bērnu tiesību interešu aizsardzību, Saeima rīt konceptuāli izskatīs arī piedāvātās izmaiņas Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumā.   

Rītdien 1.lasījumā plānots lemt arī par tiesībām uz izdienas pensiju speciālās izglītības, sporta, kā arī pirmskolas izglītības iestāžu skolotājiem, kuri sasnieguši 60 gadu vecumu un kuru izdienas stāžs ir ne mazāks par 30 gadiem. 

Savukārt otrajā lasījumā Saeimas sēdē iekļauts likumprojekts, kas paredz daudzbērnu ģimenes regulējumu attiecināt arī uz pilngadību sasniegušiem bērniem, kuri mācās, kā arī likuma grozījumi, ar kuriem paredzēts ieviest e-zvana regulējumu. 

Deputātiem būs jālemj arī par piecu iesniegto likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. To vidū Saeimas Juridiskās komisijas virzītās izmaiņas Krimināllikumā un Kriminālprocesa likumā, lai pilnveidotu krimināltiesisko regulējumu dzimumnoziegumu jomā un uzlabotu seksuālajā vardarbībā cietušo aizsardzību. 

Rītdienas sēdes darba kārtībā ir arī lēmuma projekts par neuzticības izteikšanu tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam. 

Saeimas 17.septembra sēdes darba kārtībā ir 28 jautājumi.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā