Latvijas Nedzirdīgo savienībai valsts deleģēs surdotulkošanu arī bezdarbnieku apmācībās

(16.09.2015.)

Paplašinot valsts funkciju deleģējumu nevalstiskajam sektoram, Latvijas Nedzirdīgo savienībai (LNS) tiks deleģēts uzdevums nodrošināt surdotulka pakalpojumus bezdarbniekiem ar dzirdes traucējumiem. To paredz grozījumi Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā, kas trešdien, 16.septembrī, otrajā lasījumā atbalstīti Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā. 

Likumā plānots noteikt, ka Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) slēdz deleģējuma līgumu ar LNS, kas sniegs surdotulka pakalpojumus NVA klientiem izglītības programmu apguvē un saskarsmē ar citām personām un iestādēm. 

Jaunā kārtība vienkāršos pakalpojuma administrēšanu, norāda priekšlikuma autori Labklājības ministrijā. Valsts patlaban jau deleģējusi Nedzirdīgo savienībai surdotulkošanu Invaliditātes likumā noteiktajos gadījumos, bet surdotulki NVA klientu atbalstam joprojām tiek izvēlēti iepirkumu procedūrā. 

Likumprojekta otrajam lasījumam iesniegtie priekšlikumi paredz arī nodrošināt daļu no NVA sniegtajiem pakalpojumiem personām, kas brīvības atņemšanas sodu izcieš atklātajā cietumā. Šiem notiesātajiem ir tiesības patstāvīgi pārvietoties noteiktā teritorijā un stāties darba tiesiskajās attiecībās, tādēļ likuma grozījumi paredz iespēju pretendēt arī uz bezdarbnieka statusu. Tomēr, ņemot vērā, ka ieslodzītie atrodas pilnā valsts apgādībā, viņiem tiks ierobežotas tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu un sociālās palīdzības pabalstus pašvaldībās. 

Personām, kas sodu izcieš atklātajā cietumā, likuma grozījumi paredz tiesības aģentūrā saņemt karjeras konsultācijas un informāciju par brīvajām darba vietām, kā arī piedalīties algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos, pasākumos konkurētspējas paaugstināšanai un arī darba meklēšanas atbalsta pasākumos. 

Līdztekus izmaiņas Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā paredz, ka (NVA) vakanču portālā publicē informāciju par izsludinātajiem konkursiem uz brīvajām darbavietām valsts un pašvaldības iestādēs un to uzņēmumos. Plānots, ka pienākums publicēt informāciju NVA vakanču portālā stāsies spēkā no 2016.gada 1.janvāra. 

Grozījumi arī paredz noteikt, ka mobilitātes pabalstu nokļūšanai no mājām uz darbu un atpakaļ turpmāk varēs saņemt ne tikai tās personas, kuras nodarbinātas privātajā sektorā, bet arī publiskajā sektorā strādājošie. Likumprojekta autori norāda, ka minētā pasākuma mērķis ir mazināt bezdarba iestāšanās risku un tas var iestāties neatkarīgi no tā, vai persona strādā pie komersanta vai publiskajā sektorā. 

Grozījumi Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā otrajā un trešajā lasījumā vēl jāskata Saeimai. 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā